Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Expert: Transnistria a devenit prizonieră a conflictului Rusia-SUA

6 sep. 2017,, 15:13   Politică
3502 3

Transnistria a devenit prizonieră a conflictului actual dintre Federația Rusă şi SUA. Astfel a calificat situaţia din regiune publicistul israelian originar din URSS, Avigdor Eskin, care a efectuat o vizită la Tiraspol.


Potrivit presei transnistrene, el a fost primit de preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, care ulterior a organizat pentru oaspete şi o excursie la Complexul memorial militar Bender, precum şi la Cimitirul Evreiesc.

Avigdor Eskin a menţionat că "a venit în Transnistria pentru a studia situaţia din procesul de negocieri dintre RMN şi RM şi pe cea din regiune în general".

"Am venit să studiez. Pentru mine Transnistria este, în primul rînd, victoria Primăverii Ruse, care continuă deja de un sfert de secol", a spus publicistul, care a participat şi la reuniunea Consiliului de experţi din cadrul MAE de la Tiraspol.

Ministrul de externe al regiunii, Vitali Ignatiev, i-a vorbit oaspetelui despre situaţia politică externă din jurul Transnistriei, despre "creşterea numărului de măsuri restrictive aplicate de Moldova şi Ucraina împotriva RMN, precum şi despre stagnarea continuă a procesului de negocieri moldo-transnistrene".

"Cu regret, pînă în prezent vedem că funcţionalitatea politică şi diplomatică, inclusiv «Reuniunea permanentă...», este blocată. Aceasta este a noua lună de preşedinţie a Austriei în OSCE, dar nu vedem niciun progres în ceea ce priveşte organizarea procesului de negocieri. Există pretexte, dar noi presupunem că acestea sînt inventate, pentru că, obiectiv, nimic nu împiedică desfăşurarea reuniunii în acest format internaţional", a spus el, subliniind că, "în contextul blocării nemotivate a procesului de negocieri, relaţiile moldo-transnistrene se înrăutăţesc în continuare, această situaţie fiind provocată de un şir de acţiuni unilaterale ale statelor vecine".

Expertul israelian a promis că "va continua să se familiarizeze cu situaţia din Transnistria şi să ofere republicii asistenţă tehnică şi de experţi".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?