Piața auto din Moldova 2017: exisă oare lumină la capătul tunelului?

Piața auto din Moldova 2017: exisă oare lumină la capătul tunelului?

În prezent ponderea pieței civilizate a automobilelor noi din Moldova constituie 18% din volumul importului.

Acest rezultat nu poate fi numit unul bun, avînd în vedere cîte forțe și investiții depun în afaceri importatorii auto oficiali. Pe de altă parte, e bine că vînzările prin intermediul rețelei de dealeri totuși au loc (în primele 7 luni ale anului 2017 au fost vîndute 2775 de automobile noi).

Dacă privim în ce mod guvernul nostru adoptă deciziile ce stabilesc regulile de joc pe piața auto din Moldova, s-ar părea că ponderea de 18% automobile noi nu e un rezultat chiar atît prost.

Inițial piața noastră a fost supusă anulării restricțiilor la importul automobilelor mai vechi de 7 ani. Apoi a fost ușurată la maximum viața celor care doresc să meargă pe drumurile moldovenești cu numere străine, bulgare, lituaniene. Pentru asemenea mașini, acum trei ani, din august 2014 a fost anulată restricția de aflare timp de 180 de zile pe teritoriul RM. Astfel, la mașinile vechi importate și înregistrate în Moldova s-au adăugat alte cîteva mii de automobile „atîrnate în aer”, care parcă nici nu există.

12 cel mai bine vîndute mărci în iulie

În total, precum a fost menționat mai sus, în 7 luni ale anului curent au fost vîndute 2775 de autoturisme noi. Dintre acestea, în iulie au fost comercializate 473. Oricît ar fi de straniu, iulie a devenit cea mai favorabilă lună în privința vînzărilor civilizate de noi automobile în RM. Da, în acest ani, volumul vînzărilor mașinilor noi aproape în fiecare lună depășeșe 400 de unități. Dar faptul că această tendință continuă și vara demonstrează că cererea la mașinile noi continuă să fie mare, iar oferta din partea dealerilor auto este actuală ca niciodată.

Doar automobile noi Dacia din ianuarie pînă în iulie 2017 în Moldova au fost vîndute 477 de exemplare. Dintre acestea, în iulie au fost vîndute 85 de automobile – mai multe decît orice alt brand anul acesta. Dintre acestea cele mai multe au fost comercializate mașini de marca Dacia Sandero – 46 de unități. Modelul Dacia Sandero a devenit cel mai bine vîndut automobil nou în iulie 2017.

zdacia-008.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liderul pieței auto în iulie – Dacia Sandero

Ratingul vînzărilor automobilelor noi în iulie 2017

 

Nr.

Marca

Iulie

1

Dacia

85

2

Skoda

74

3

Hyundai

74

4

Toyota

42

5

KIA

27

6

Suzuki

25

7

Mercedes

19

8

Ford

14

9

Renault

11

10

Land Rover

11

11

Volvo

10

12

Mazda

10

 

Pe locul doi în ratingul din iulie al vînzărilor de mașini noi se plasează, tradițional, brandul Skoda, cu 74 de automobile. Este un rezultat record și pentru Skoda anul acesta. În iulie au fost vîndute 31 de automobile Skoda Octavia, 16 – Skoda Rapid și 13(!!!) Skoda Kodiaq. Amintim că Kodiaq este o noutate absolută a brandului ceh. Și un argument forte Skoda în clasa SUV.

Skoda~Kodiaq~2017~(1).jpg

 

 

 

 

 

 

 

Cea mai promițătoare noutate a anului 2017 în clasa SUV– Skoda Kodiaq

 

Ponderea automobilelor de diferite vîrste în ratingul general al vînzărilor 2017

 

Datele pentru 7 luni 2017 au fost prezentate de ÎS „Registru”

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load