X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Președintele chinez și indian,au convenit să asigure pacea în zona de frontieră

5 sep. 2017,, 20:00   Externe
2164 0

Președintele chinez Xi Jinping a susținut marți, alături de premierul indian Narendra Modi, necesitatea unei relații bilaterale 'sănătoase și stabile' între cele două mari puteri din Asia, la puțin timp după o serioasă confruntare militară în Himalaya, informează presa de stat chineză, potrivit AFP.

Xi 'a afirmat în prezența lui Modi că relațiile bilaterale sănătoase și stabile sînt în interesul fundamental al popoarelor celor două țări', potrivit unui scurt comunicat al agenției oficiale Xinhua, preluată de AFP.

Într-un mesaj separat difuzat pe Twitter, mass-media de stat chineză a precizat de asemenea că președintele Chinei a îndemnat la repunerea relațiilor dintre Beijing și New Delhi 'pe calea cea bună'.

Această întrevedere între cei doi lideri de stat pare să fi avut loc în marja unui summit care-i reunește de luni, la Xiamen, în sud-estul Chinei, pe liderii marilor puteri emergente BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).

China și India au relații extrem de tensionate de cîteva zile, în legătură cu un conflict frontalier în Himalaya, după ce soldați indieni au intervenit pentru a stopa construcția unui drum de către armata chineză într-o zonă revendicată de Beijing, dar contestată de New Delhi.


Armata indiană s-a retras totuși la timp pentru a-i permite premierului Modi să se deplaseze la summitul de la Xiamen.

Ministrul chinez al afacerilor externe, Wang Yi, și-a exprimat săptămîna trecută speranța că India 'va trage concluzii din acest incident'.

Ca un al semn de relații tensionate între cele două țări, Modi a ignorat summitul 'Noile drumuri ale mătăsii', care a avut loc în mai la Beijing și care este principalul eveniment diplomatic al anului în China. Acest proiect, drag inimii președintelui Xi, este perceput în India ca un instrument de influență politică și comercială chineză.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?