Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Promo-LEX: Statul şi societatea nu trebuie să admită repetarea tragediei lui Brăguţa

5 sep. 2017,, 18:20   Societate
3708 5

Datoria statului şi societăţii este să nu admită repetarea tragediei similare decesului lui Andrei Brăguţa, consideră experţii Asociaţiei Promo-LEX.


Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul executiv al Asociaţiei, Ion Manole, a spus că "decesul lui Andrei Brăguţa în penitenciar a arătat că în Moldova există probleme serioase nu numai în sistemul justiţiei, ci în întreaga societate".

El a atras atenţia asupra reacţiilor violente şi a menţionat că societatea trebuie să dea dovadă de mai multă toleranţă.

Avocatul Vadim Vieru, care apără interesele familiei lui Brăguţa, a menţionat că "imaginile video publicate în mass-media nu confirmă nimic altceva decît că Andrei Brăguţa suferea de o boală mintală şi că el îşi pierdea controlul. Ofiţerul de urmărire penală a observat comportamentul deviant şi trebuia să sesizeze medicii".

Potrivit avocatului, "tatăl lui Andrei, care era şi el prezent la Dispensarul de Narcologie, a încercat să demonstreze că fiul său are nevoie urgentă de un medic psihiatru". Dar Brăguţa a fost dus la penitenciar şi plasat în celulă.

Un alt avocat al Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, a remarcat că trebuie ţinut cont şi de reacţia societăţii, după apariţia imaginilor video cu comportamentul lui Brăguţa, cînd el l-a atacat pe un poliţist şi se comporta urît şi cu tatăl său. Pe internet au apărut comentarii de genul: "aşa oameni trebuie izolaţi", fapt care, în opinia avocatului, poate duce la acţiuni agresive împotriva persoanelor bolnave mintal.

"Aşa ceva este inadmisibil. Ceea ce s-a întîmplat este o problemă nu doar a statului, ci a întregii societăţi, a fiecărui cetăţean în parte. Situaţia trebuie analizată cu minuţiozitate, iar asemenea lucruri nu trebuie admise pe viitor", a menţionat avocatul.

Andrei Braguţa, în vîrstă de 32 de ani, a fost reţinut pe 15 august de inspectorii de patrulare pentru depăşirea vitezei. El a fost plasat în izolatorul de anchetă, unde a avut un comportament neadecvat. Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă a fost solicitat de cîteva ori și a constatat că bărbatul este bolnav psihic. El însă a fost plasat în celulă, unde a fost bătut de ceilalţi deţinuţi. Pe 26 august Brăguţa a decedat. Procuratura Generală a pornit o cauză penală, în care au fost reţinute cinci persoane, inclusiv trei poliţişti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?