X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Expert: Rolul Transnistriei e să facă presiuni asupra Moldovei şi Ucrainei

5 sep. 2017,, 15:20   Politică
4185 5

Situaţia din jurul Transnistriei devine tot mai tensionată, iar rolul acesteia este de a face presiuni atît asupra Moldovei, cît şi asupra Ucrainei.

Această opinie a fost exprimată de către expertul polonez Jakub Melnik în articolul "Operaţiunea Transnistria" pentru publicaţia poloneză "Wprost".

El consideră că, "din punctul de vedere al Kremlinului, acesta este locul ideal pentru conflict".

"Pe de o parte a frontierei transnistrene se află Ucraina, care se răzvrăteşte împotriva Moscovei, şi, pe de altă parte, Republica Moldova, unde s-a dezvoltat un conflict politic avantajos pentru ruşi cu privire la ce ar trebui să facă ţara: să menţină contacte strînse cu Rusia sau să adere la UE şi NATO. Cu cîţiva ani în urmă, o dispută similară în Ucraina s-a încheiat cu Maidanul şi cu invazia militară rusă în Donbass şi Crimeea. Acum, rolul lui Ianukovici din Moldova îl pretinde preşedintele prorus Igor Dodon", a menţionat autorul.

Potrivit lui, "autorităţile de la Kiev se tem că va trebui să ducă război cu Rusia pe două fronturi, de aceea susţine cererea Chişinăului de retragere a trupelor ruseşti din Transnistria".

"Ameninţarea dezgheţării conflictului din Transnistria poate servi bine Moscovei în negocieri, în cadrul cărora UE şi ucrainenii înşişi, temîndu-se de un nou război, se vor resemna cu pierderea Donbassului", consideră Melnik.

El a amintit că "Rusia are motive de nelinişte: moldovenii, care fuseseră loiali Moscovei, au început tot mai des să pună la îndoială axiomele vechi postsovietice despre prietenia eternă şi necondiţionată cu Rusia. Guvernul de la Chişinău a reamintit că Moscova trebuia să-şi retragă trupele din Transnistria încă în anul 2002, dar nu a făcut-o pînă acum. Vara, parlamentul moldovean a numit prezenţa forţelor ruseşti în republică o ameninţare şi o încălcare a suveranităţii Republicii Moldova, cerînd Kremlinului să retragă militarii şi să lichideze depozitele enorme de muniţii. Atunci cînd acest lucru nu a avut niciun efect, Chişinăul s-a adresat Adunării Generale a ONU cu solicitarea de a priva Rusia de mandatul de a efectua misiunea de menţinere a păcii în Transnistria şi în locul trupelor sale să fie introduse în regiunea forţe care nu vor reprezenta atît de deschis interesele Moscovei".

"Exemplul Crimeii arată că diplomaţia subtilă combinată cu provocările militare poate face minuni. Fundamentul pentru realizarea scenariului a început deja să fie pregătit de propaganda rusească, care acuză moldovenii de faptul că, împreună cu ucrainenii, încearcă să introducă o blocadă pentru ruşii din Transnistria. Ruşii susţin că aceasta face parte din planul perfid al americanilor, care doresc să elimine Rusia de la Marea Neagră şi să preia controlul rutelor de aprovizionare cu gaze şi petrol din Asia Mijlocie şi Iran. Transnistria şi Moldova joacă un rol important: ele acţionează ca un buffer care separă Rusia de UE şi NATO, precum şi punctul care se află în apropierea unor ţări balcanice prietene cu Moscova, precum Serbia. Dacă Chişinăul va urma un curs prooccidental, Kremlinul va pierde un important punct de sprijin", susţine autorul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?