Curtea Constituțională, sesizată în privința sistemului mixt de vot

Curtea Constituțională, sesizată în privința sistemului mixt de vot

Deputații liberali cer Curții Constituționale să se expună pe marginea legalității sistemului mixt de vot, ce urmează a fi pus în aplicare în Moldova la următoarele alegeri, informează NOI.md.

Potrivit lor, proiectul votului mixt este neconstituțional și aduce grave atingeri democrației, statului de drept și pluralismului politic, care reprezintă valori supreme garantate de Constituție.

În sesizarea depusă astăzi la CCM, liberalii argumentează că modificările efectuate la Codul electoral contravin mai multor articole din Constituție, în special articolului 38, care prevede următoarele: „Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”.

Autorii sesizării consideră că în cazul mecanismului de vot propus nu este asigurat votul egal, întrucît legea spune că o circumscripție electorală va fi formată în baza unui anumit număr de locuitori, excepție făcînd regiunea din stînga Nistrului și diaspora. 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load