Aplicația care poate depista cancerul printr-un selfie

Aplicația care poate depista cancerul printr-un selfie

O aplicație care le permite utilizatorilor să depisteze cancerul pancreatic și alte afecțiuni printr-un selfie realizat cu ajutorul unui smartphone.

A fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Washington din Statele Unite și va fi prezentată în curînd la o conferință internațională, informează agenția Xinhua.

Cu o rată de supraviețuire de 9% în cinci ani, cancerul pancreatic are unul dintre cele mai rele prognostice, parțial din cauza faptului că nu prezintă simptome evidente și nu există metode noninvazive de depistare a tumorii înainte ca aceasta să se răspîndească în corp, notează Agerpres.

Aplicația BiliScreen utilizează o cameră de smartphone, algoritmi computaționali și instrumente de învățare programată pentru detectarea unor creșteri ale nivelului de bilirubină din sînge în sclera unei persoane.

Unul dintre primele simptome ale cancerului pancreatic, ca și a altor afecțiuni, este icterul, o colorație galbenă a pielii și albului ochilor cauzată de acumularea de bilirubină în sînge.

Testul de sînge utilizat în prezent pentru măsurarea valorilor bilirubinei nu este în mod obișnuit administrat adulților decît dacă există motive de îngrijorare, precizează sursa citată.

"În cazul cancerului pancreatic, problema este că pînă ce devii simptomatic este de obicei prea tîrziu", susține Alex Mariakakis, student doctorant în cadrul universității amintite, într-un comunicat.

Posibilitatea de detectare a semnelor de icter atunci cînd nivelurile bilirubinei sînt ușor ridicate ar putea oferi posibilitatea dezvoltării unui program cu totul nou de depistare a unor afecțiuni la pacienții cu risc ridicat.

"Dacă oamenii își pot face acest test simplu o dată pe lună — în intimitatea locuințelor lor — s-ar putea depista boala îndeajuns de devreme pentru a se urma un tratament care le-ar putea salva viața", a adăugat Mariakakis, autorul principal al lucrării, care va prezenta aplicația la conferința internațională Ubicomp 2017 organizată de Association for Computing Machinery în Maui, Hawaii, la 13 septembrie.

Echipa care a conceput BiliScreen, a realizat anterior BiliCam, o aplicație pentru smartphone prin care se poate depista icterul infantil cu ajutorul unei imagini realizată cu pielea copilului. Un studiu publicat recent în jurnalul "Pediatrics" a demonstrat că BiliCam a ajutat la estimarea cu acuratețe a nivelurilor de bilirubină în cazul a 530 de copii.

În cadrul unui studiu clinic inițial efectuat pe 70 de persoane, BiliScreen a identificat corect cazuri îngrijorătoare confirmate în procent de 89,7%.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load