X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cehia va contribui la reabilitarea terenurilor poluate

5 sep. 2017,, 09:02   Economie
2090 0

Agenţia Cehă de Dezvoltare va continua lucrările de reabilitare a terenurilor din apropierea bazei aeriene Mărculeşti, care au avut de suferit din cauza poluării cu produse petroliere.

Surse din cadrul Ambasadei Cehiei la Chişinău au declarat că aceasta este a treia etapă a proiectului de reabilitare a terenurilor din satele Lunga şi Mărculeşti. Dacă pînă acum specialiştii s-au concentrat pe curăţarea pămîntului din satul Lunga, acum lucrările principale se efectuează la baza aeriană militară din Mărculeşti, unde mai demult s-au scurs produse petroliere, care au pătruns în apele subterane şi reprezintă un pericol pentru localnici. Totodată, acesta este un pericol şi pentru ecosistemul rîului Răut.

În cadrul proiectului au fost efectuate cercetări şi au fost evaluate riscurile geofizice şi hidrologice. În baza informaţiei adunate, a fost elaborat proiectul de reabilitare.

Proiectul este implementat de compania "DEKONTA" în cadrul Programului de cooperare internaţională pentru dezvoltare al Republicii Cehe. Partenerii proiectului din partea Moldovei sînt Ministerul Mediului, Agenţia pentru Geologie şi Resurse Minerale şi Întreprinderea de Stat Expediţia Hidro-Geologică din Moldova (EHGeoM).

Precizare: Proiectul a fost lansat la sfîrşitul anului 2016, odată cu semnarea Memorandumului moldo-ceh, şi va dura pînă în noiembrie 2018.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?