X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Columbia: Acord de încetare a focului bilaterală cu gherila

4 sep. 2017,, 22:30   Externe
2283 0

Guvernul columbian și gherila Armatei de Eliberare Națională (ELN, guevaristă), care poartă negocieri de pace din februarie.

Au convenit o încetare a focului bilaterală, a anunțat luni rebeliunea, cu puțin timp înainte de vizita Papei Francisc, care este așteptat miercuri la Bogota, relatează AFP și Reuters.

La rîndul său, președintele columbian, Juan Manuel Santos, a indicat luni, într-o alocuțiune televizată, că armistițiul cu ELN, ultima gherilă activă din Columbia, va intra în vigoare pe 1 octombrie, pe o durată inițială de 102 zile, ce poate fi prelungită.

''Noi am spus că vizita Papei Francisc trebuie să fie o motivație suplimentară pentru a accelera încheierea de acorduri, ce sînt în principal destinate comunităților care suferă din cauza consecințelor conflictului'', potrivit unui mesaj pe Twitter al ELN.

''Odată trecute zilele de sărbătoare ce însoțesc prezența Papei Francisc în Columbia, vom rămîne hotărîți să avansăm spre o dezescaladare a conflictului pînă cînd pacea deplină devine o realitate'', a adăugat ELN, rebeliune inspirată din revoluția cubaneză și ideile lui Che Guevara.


Armistițiul a fost încheiat în cadrul celui de-al treilea ciclu de negocieri de pace ce au avut loc între guvernul președintelui Santos și ELN începînd din 7 februarie la Quito, capitala Ecuadorului vecin. Era prevăzut ca acest ciclu să se încheie vineri, dar în cele din urmă a fost prelungit pînă sîmbătă, apoi pînă luni, 4 septembrie.

Cele două părți au negociat pînă în aceste zile posibilitatea unui armistițiu bilateral temporar înainte de sosirea Suveranului Pontif, care va efectua o vizită în Columbia în perioada 6-10 septembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?