X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Procuratura a prezentat detalii cu privire la decesul tînărului din penitenciar

4 sep. 2017,, 14:36   Societate
4201 5

Procuratura Generală a intentat un dosar penal pe faptul decesului lui Andrei Brăguța în penitenciarul "Pruncul", informează NOI.md.

În total cinci persoane au fost reținute în acest dosar, dintre care trei angajați de poliție și doi deținuți, a anunțat astăzi procurorul general, Eduard Harunjen. Cauză penală a fost intentată pentru tortură și rele tratamente soldate cu decesul victimei. De asemenea, alți doi foști deținuți care se află acum la libertate urmează să fie puși sub învinuire.

„Examinăm minuțios fiecare oră de aflare a cetățeanului Brăguța în custodia statului. Urmează să dăm o apreciere juridică acțiunilor sau inacțiunilor funcționarilor DIP, dar și a altor factori de decizie din cadrul organelor de drept - sistemul penitenciar, instituțiile medicale, judecători și procurori care au contactat cu victima. Este un eveniment tragic care s-a întîmplat în Republica Moldova. Moartea unui om în custodia statului este o problemă gravă de sistem”, a declarat Harunjen.

Potrivit procurorilor, informația cu privire la decesul lui Andrei Brăguța și circumstanțele cazului a ajuns cu întîrziere la Procuratură din cauză că reprezentanții Departamentului Instituții Penitenciare nu au respectat procedurile de rigoare. Potrivit probelor acumulate, victima a fost bătută violent în noaptea de 15 spre 16 august, de către patru deținuți, în celula în care se afla, iar angajații DIP nu au intervenit în niciun fel.

„Dl Brăguța a fost supus la maltratări din partea codeținuților, iar angajații DIP și-au manifestat consimțămîntul tacit și expres la aceste acțiuni. Conform constatărilor preliminare ale Centrului de Medicină Legală, decesul a survenit în urma unei pneumonii bronhopurulente. Dacă s-a dezvoltat această maladie cît timp cetățeanul s-a aflat în custodia statului sau nu, vom vedea în raportul de expertiză”, a relatat Ion Caracuian, șeful Secției combaterea torturii din cadrul PG.


Cei cinci suspecți pe acest caz au fost reținuți pentru 72 de ore.

Andrei Braguța, de 32 de ani, a ajuns în custodia poliției la 15 august după ce s-ar fi luat la harță cu cîțiva polițiști de patrulare. El a decedat pe 26 august la spitalul penitenciarului „Pruncul”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?