Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Comandantul suprem exclude categoric posibilitatea unui nou conflict armat pe Nistru

4 sep. 2017,, 15:10   Politică
2609 4

Preşedintele Igor Dodon exclude în mod categoric posibilitatea declanşării unui nou conflict armat pe Nistru. El a făcut acest lucru vineri seara, într-o emisiune la postul de televiziune NTV-Moldova.


"Chişinăul nu va ataca niciodată Tiraspolul, cel puţin atîta timp cît eu sînt preşedinte. Nu întîmplător am vizitat toate unităţile militare de pe teritoriul republicii. Vreau să declar cu toată responsabilitatea că nicăieri nu sînt niciun fel de premise pentru declanşarea unui conflict. Nu există instructori americani, aşa cum scria presa. În calitate de preşedinte şi de comandant suprem, eu niciodată nu vor admite vreun conflict armat", a declarat Dodon.

El consideră că ar putea fi posibile "nişte provocări minore separate".

"Ştiu că există anumite forţe în ţară, în România, în Occident, care pot recurge la provocări. Ei pot încerca să declanşeze un conflict pentru a implica Rusia în acest sens. Dar nu le va reuşi, căci nu vom permite acest lucru. Nu văd premise pentru niciun conflict fierbinte", a subliniat preşedintele.

Igor Dodon şi-a anunţat intenţia de a extinde componenţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Întrebat despre şedinţa Consiliului Suprem de Securitate care urma să aibă loc săptămîna trecută, şeful statului a declarat că "reprezentanţii coaliţiei de guvernămînt au boicotat în mod deliberat şedinţa". Potrivit lui, cvorumul pentru convocarea reuniunii CSS este de două treimi din numărul total de 14 membri.

"Să scoţi pe cineva din CSS este imposibil, pentru că există legea care prescrie cine face parte în mod obligatoriu din CSS. Dar putem extinde componenţa CCS la 21 de membri pentru a asigura cvorumul şi fără reprezentanţii coaliţiei de guvernare. Şi vom discuta probleme, vom da indicaţii Guvernului, vom explica situaţia oamenilor", a spus Dodon.

El a mai spus că a creat o comisie pentru elaborarea proiectului unei noi strategii de securitate naţională.

"Am retras proiectul precedent din Parlament, deoarece era concentrat pe cooperarea exclusivă cu Occidentul şi cu NATO. Acest lucru ar putea duce la un dezechilibru grav al intereselor. Acum ne-am adresat partenerilor din Vest şi Est ca să facem schimb de experienţe, să ţinem cont de toate riscurile şi provocările la elaborarea noului proiect de document", a spus Dodon.

Potrivit lui, aceste riscuri sînt legate, în primul rînd, de pericolul destabilizării situaţiei din Transnistria, de dorinţa României de a se uni cu Moldova şi de încălcarea neutralităţii Republicii Moldova.

"Categoric nu putem recunoaşte toate acestea. Moldova trebuie să coopereze cu Occidentul şi cu Estul, dar este obligată să-şi menţină neutralitatea", a subliniat Dodon.

Şeful statului a menţionat că pînă la sfîrşitul lunii septembrie se va adresa Federaţiei Ruse, Uniunii Europene şi OSCE pentru ca acestea "să-şi confirme interesul şi să ofere garanţii pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în Moldova".

"Acest lucru este foarte important pentru noi, inclusiv în contextul unei situaţii regionale dificile. Cred că putem lansa şi un proces de consultare cu aceşti actori regionali importanţi pentru a asigura stabilitatea în ţară. Cetăţenii moldoveni vor pace, iar noi trebuie să le-o oferim", a declarat Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?