X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ce schimbări își propune să facă președinția în educație în noul an de studiu

2 sep. 2017,, 17:01   Societate
5816 3

Ieri pentru aproximativ 330 mii de elevi a început noul an de studii, manifestări cu ocazia primului sunet de clopoțel fiind organizate în peste 1200 de școli primare, gimnazii și licee din întreaga țară, transmite NOI.md

În acest context, NOI.md a solicitat opinia consilierului președintelui în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici privind acțiunile prioritare în sistemul educațional pentru anul de studii 2017-2018.

Potrivit lui, una din priorități este oprirea procesului de închidere a școlilor din țara noastră.

"Au fost identificate unele soluții ce vizează stoparea procesului de închidere a școlilor, cum ar fi: modificarea cadrului normativ care impune lichidarea și reorganizarea instituțiilor de învățămînt și completarea acestuia cu prevederi care să motiveze implicarea mediului de afaceri în susținerea școlilor din Republica Moldova; mobilizarea comunităților locale, pornind de la bunele practici existente în acest domeniu; dar și eficientizarea sistemului de planificare bugetară și a cheltuielilor în APL”, a spus el.

Totodată președinția își propune perfecționarea sistemului examenelor de bacalaureat ca urmare a modificării cadrului normativ, care prevede introducerea bacalaureatului diferențiat și susținerea benevolă a examenului național de bacalaureat.


"Se va insista ca aceste principii să fie implementate nu doar pentru programele de formare profesională tehnică postsecundară și nonterțiară, ci și în învățămîntul liceal” a precizat Corneliu Popovici.

De asemenea, se va propune modificări la Codul Educației ce vizează organizarea și managementul în învățămîntul superior; solicitarea, înaintată Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, de a revizui și adapta/simplifica curriculumul școlar, conținutul manualelor, a testelor de examene; de a revedea Planul cadru în sistemul de învățămînt, numărul de discipline obligatorii; de a revizui sistemul opțional și numărul de ore la discipline.

„Școala așteaptă aceste acțiuni de adaptare a curriculei pentru a deveni accesibilă tuturor elevilor – constatare la care s-a ajuns în urma discuției cu cadre didactice și după examinarea propunerilor parvenite din partea Direcțiilor de învățămînt raionale”, susține consilierul prezidențial.

O altă prioritate la fel de importantă este revederea sistemului de salarizare a angajaților în sistemul educațional și insistarea pe introducerea unei formule de remunerare motivantă a pedagogilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?