X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cu ce rezultate se laudă Guvernul în trei ani de implementare a Acordului de asociere

1 sep. 2017,, 15:42   Politică
4561 10

Cu ocazia împlinirii a trei ani de implementare a Acordului de asociere, autoritățile au prezentat topul celor mai importante 10 succese obținute în acest interval, informează NOI.md.

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Galbur, s-a arătat convins că Acordul de asociere reprezintă una dintre cele mai importante etape în dezvoltarea ţării noastre.

„După 3 ani, văzînd rezultatele şi beneficiile pe care le aduce implementarea acestui acord pentru ţară şi în special pentru cetăţeni, sîntem şi mai determinaţi să continuăm aceeași cale, făcînd faţă provocărilor şi impedimentelor care inevitabil apar pe parcurs. Valoarea Acordului rezidă în puterea lui de transformare, dar şi în perspectivele pe care le deschide în faţa noastră”, a declarat Galbur.

Potrivit autorităților, cele mai importante realizări în perioada anilor 2014-2017 au fost înregistrate în sectorul cercetării și științei, în cel al educației și culturii, în sfera serviciilor publice, în organele Procuraturii, în gestionarea frontierelor de stat și în domeniul agriculturii.

Unul dintre succesele enumerate de Guvern se referă la participarea Republicii Moldova la programul cadru al UE pentru cercetare și știință – HORIZON 2020, în cadrul căruia fost finanțate proiecte în valoare de 2,5 milioane de euro. Totodată, în 2014, Moldova a devenit eligibilă pentru participarea la o parte dintre acțiunile programului UE pentru educație, formare tineret și sport. În domeniul culturii a fost finanțat un proiect în valoare de 35 de mii de euro.


La capitolul gestionarea frontierei de stat au fost construite patru complexe de monitorizare video, reconstruite capital patru edificii ale poliției de frontieră și procurate autospeciale cu sisteme integrate de termoviziune. În domeniul agricol a fost lansat programul ENPARD, finanțate proiecte de restructurare a sectorului vinicol și a celui horticol. La capitolul transport și drumuri: au fost reabilitați 425 de kilometri de drum cu suportul BERD și BEI, precum și 300 km de drumuri locale, cu suportul Băncii Mondiale.

Printre succesele enumerate se mai regăsesc reforma Procuraturii – instituirea unui mecanism transparent de numire a procurorului general și a procurorilor ierarhic inferiori; facilitarea comerțului internațional – prin introducerea Conceptului Agent Economic Autorizat. Astfel, 102 companii care dețin statutul de AEO beneficiază de un număr redus de controale vamale și de alte facilități.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?