În Moldova se creează o minune! (FOTO)

În Moldova se creează o minune! (FOTO)

Anghelina Taran

În Moldova, în apropiere de satul Varnița, este implementat primul și, deocamdată, singurul proiect de restabilire a echilibrului natural în locul unei foste cariere de nisip și prundiș.

Se părea că pe acest teren recultivat de 40-50 de ani nu poate crește nimic. Dar s-a dovedit că minunea este posibilă -  au înflorit plante, mușețel, levențică, s-au prins puieții. A apărut primul iaz, în care înoată pești, iar suprafața lui este înfrumusețată de nuferi. Pînă la finele anului 2017 va fi finalizată construcția altor trei lacuri. Și acesta e doar începutul. Ulterior, aici vor fi create cîteva moșii ecologice experimentale, unde ca fi creat un spațiu ecologic pur. Jurnaliștii de la NOI.md nu au putut să nu viziteze această oază.

Vechea carieră

Fosta carieră a fost umplută cu un sol sărac. Bonitatea solului aici este foarte mică. Însă conducerea companiei DAAC Hermes a decis să încerce să restabilească solul și echilibrul ecologic al acestui teritoriu după metoda lui Sepp Holzer, care este autorul și consultatul internațional în domeniul agriculturii ecologice.

Sepp Holzer a vizitat Moldova și a fost în acest loc. După ce a văzut condițiile de aici, el a spus că terenul este destul de complicat, deoarece se află la înălțimea de 100 de metri deasupra Nistrului, care curge alături. Totuși, în opinia lui Holzer, acest teritoriu poate fi valorificat, deoarece el a creat lacuri chiar și în deșert.

Cînd am venit pe teritoriul viitorului VIO-parc, lucrările de construcție a cascadei de lacuri erau în toi. Nici nu ne venea să credem că, în 2014, aici era pur și simplu un cîmp sărac.

Au apărut și dealuri sub formă de terase din partea de nord și nord-est a lacurilor, create din pămîntul obținut la săparea acestora (construite de asemenea, după proiectul lui Sepp Holzer).

- Aici este imposibil să ai izvoare, iar precipitațiile în țară, din cauza schimbărilor climatice, sînt slabe. De aceea, a fost luată decizia de a avea o alternativă pentru apă, relatează managerul pepinierei, Andrei Cambur. Primul lac a fost construit în 2015. Deși diferiți specialiști locali ne speriau că noi nu vom reuși să reținem apa din lac, chiar și hidrologii cu experiență aveau dubii că acest lucru este posibil. Însă lacul există. Fundul lacului a fost construit fără utilizarea polietilenei și altor materiale artificiale, cu ajutorul unei tehnologii speciale, elaborate de către ecologistul entuziast din Austria Sepp Holzer. Noi am pompat apă din Nistru (printr-o conductă) o dată și timp de trei ani, am mai pompat apă de trei ori, deoarece vine suficientă apă și sub formă de precipitații. Ea nu pleacă. Totodată, această apă este utilizată pentru irigare. Pierderile sînt în limitele normei, deoarece la o temperatură înaltă are lor evaporarea și filtrarea. Dar totul e făcut după o tehnologie care s-a justificat pe deplin. În prezent are loc construcția altor trei lacuri. Lucrările vor fi finalizate la 31 decembrie.

De ce avem nevoie de lacuri artificiale

La o distanță de 10 m de apă se simte răcoarea. Apropierea de apă oferă aer umed plantelor, contribuind la dezvoltarea lor și formarea imunității împotriva buruienilor și dăunătorilor.

- Potrivit teoriei lui Sepp Holzer, orice teritoriu trebuie să aibă apă, continuă interlocutorul. Potrivit teoriei lui, 10% din teren trebuie să constituie apa. De exemplu, noi avem aici 27 ha, deci trebuia să avem un lac de 3 ha. Deoarece pe acest sector bate mereu vîntul, biroul de proiectare a lui Sepp Holzer a adoptat decizia ca în loc de un iaz mare să fie construită o cascadă de iazuri mici cu suprafața totală de peste 6 hectare, amplasîndu-le pe teritoriul terenului. Ele sînt legate. În primul iaz a fost plasată o conductă, care trece în al doilea, iar din acesta – în al treilea, apoi în al patrulea etc. Fiecare iaz va alimenta întreg terenul. În viitor acest fapt va reduce cheltuielile pentru irigarea plantelor, deoarece se schimbă umiditatea aerului, se creează un microclimat favorabil și plantele încep să huzurească.

Deoarece lîngă fiecare iaz crește un deal cu terase din partea vîntului, acest fapt va permite reducerea puterii vîntului. Deoarece pentru crearea dealurilor a fost folosit solul săpat la construcția lacurilor, în primul rînd, el nu a trebuit evacuat. În al doilea rînd, au fost create dealuri necesare pentru apărarea împotriva vîntului. Acesta are un efect negativ asupra plantelor și solului, mai ales în perioada rece a anului, deoarece vîntul, gerul și arșița îl usucă precum un foen. Totodată, dealurile cu înălțimea de 12 m sporesc suprafața pentru plantarea culturilor din contul formării teraselor și utilizării văilor.

În primul lac deja este pește – crap, cosaș, sînger, șalău, cîțiva somoni și bibani, raci, creveți de rîu. Se preconizează procurarea de lini și poate și alte soiuri de pește. Au fost plantați nuferi pentru decor și pentru filtrarea apei. Cu frunzele lor ele purifică apa și constituie o protecție pentru puiet. Apropo, peștele nu este hrănit aici, el trăiește în condiții naturale, deoarece autorii proiectului încearcă să intervină cît mai puțin în procesele naturii.

Primle plantări

Odată cu construcția lacurilor a început și înverzirea, or cu cît mai multă verdeață este, cu atît de mai bine e pentru pămînt, climă și oameni. În 2014 au fost plantate primele culturi. Plantele, de asemenea, au fost sădite după metoda lui Sepp Holzer.

Potrivit lui Andrei Cambur, nu sînt plantate special monoculturile, doar totul împreună. Aici cresc pere, vișine, caise, mere, cireșe, pomușoare, copaci de pădure (arțari, stejari, tei, mesteceni, frasini, salcîmi…), pentru că plantele interacționează între ele și se protejează de diferite boli și diferiți dăunători. Copacii mai înalți îi protejează pe cei mai mici de diferite fenomene negative ale naturii. Acum o lună a fost pus în funcțiune sistemul irigării prin picurare pentru copacii plantați, pentru că la temperatura de 40°C și mai sus ei se prind greu. A fost aduse și paie pentru mulcire. Datorită acestei metode, se creează o protecție favorabilă de soare și fenomene negative.

Primele plante au fost crescute în propria pepinieră, care timp de doi ani s-a extins pe o suprafață de 8 ha. Se acordă preferință soiurilor moldovenești de copaci. Stejarul, frasinul, arțarul sînt adaptate la condițiile noastre și nu necesită o îngrijire specială la etapele inițiale. În pepinieră au fost semănate semințe de porumbele, de stejar, nuc negru. Deja sînt rezultate – propriul material săditor, care în toamnă va fi utilizat pentru înverzirea dealurilor. Totodată, semințele de cetină au fost procurate în SUA, pentru ca pe viitor în pepinieră să fie diferite soiuri de conifere. Cînd se va ajunge la nivelul de producție industrială, ca apărea material săditor și pentru vînzare.

În afară de copaci, au fost sădite și vii (soiuri de masă și tehnice – poate va fi preparat și propriul vin) și pomușoare – agriș și coacăze negre.

- Deocamdată ne dezvoltăm, dar în curînd vom începe să lucrăm mai intens cu semințele noastre, să cumpărăm cîte ceva, sporind diversitatea plantelor și înmulțindu-le, relatează Andrei Cambur. În prezent se construiesc două sere, unde va fi și un atelier de altoire. Acum noi creștem legume pentru angajați. Cînd teritoriul va fi amenajat, el va fi deschis pentru vizitare. Vom propune fructe și pomușoare angajaților DAAC Hermes și oaspeților noștri, deoarece proiectul nostru este unul social. Oamenii vor veni aici să se plimbe și să-și culeagă singuri recolta (cîntărit-plătit). Noi nu utilizăm chimicale și îngrășăminte minerale, la noi totul e natural. Totul crește firesc. În parc s-a pus accentul pe permacultură (în traducere din engleză – agricultura permanentă), ceea ce presupune implicarea nonviolentă în procesele naturale, într-un sistem unic.

Anul acesta am început să creștem materie primă pentru fabrica Viorica Cosmetic, în urma procurării căreia, în 2012, s-a născut ideea VIO-parcului. Am cules romaniță, levănțică. La anul viitor intenționăm să extindem suprafața pentru plante medicinale. Spre exemplu, pentru lavandă – pînă la un hectar. În afară de mușețel și gălbenele vom semăna salvie, urzică, brusture, hamei și alte plante, ce vor fi alese de specialiștii de la Viorica Cosmetic. Ei comandă plantele și florile necesare pentru producere și noi le creștem în condițiile unei zone ecologice unice. Intenționăm să plantăm și trandafir bulgăresc pentru a fabrica ulei eteric. În viitorul apropiat, pe acest teritoriu va fi creată o bază industrială de producere a extractelor din plante și o bază științifică de studiere a proprietăților plantelor și beneficiilor lor asupra sănătății omului. În primul rînd, în scopuri cosmetice și medicale.

Așezarea ecologică

Președintele companiei DAAC Hermes, Vasili Chirtoca, împreună c partenerul său Igor Șcerbinschi, a planificat acest proiect drept o așezare ecologică. Spațiul ecologic curat trebuie creat nu doar datorită neaplicării chimicalelor. Aici trebuie să fie crescute doar semințe nemodificate a legumelor, plantelor medicinale, precum și puieții moldovenești de copaci fructiferi și pomușoare, de aceea noi colectăm semințe care erau tradițional crescute în Moldova. Iată din acestea cu imunitate puternică şi utile pentru om se formează baza materială a întreprinderii Viorica Cosmetic. În prezent cea mai mare fabrică de cosmetice din ţară colectează plante şi flori din păduri şi de pe cîmpii, existînd pericolul unui deficit de materie primă. VIO-parcul are menirea să rezolve această problemă.

Cu timpul va fi creată o aşezare unde, precum am menţionat mai sus, va fi amplasată o subdiviziune ştiinţifică a fabricii care se va ocupa cu studierea diferitor componenţi naturali asupra pielii omului. Tot acolo va fi creat şi un centru turistic, care va organiza excursii prin parc. Vor fi construite un hotel cu sală de conferinţe, precum şi cîteva moşii de cîte un hectar ale viitoarei aşezări ecologice, pe al cărei teritoriu turiştii vor putea trăi în sînul naturii, alimentîndu-se cu fructele naturale ale plantelor, precum şi să participe la crearea noilor preparate cosmetice. Se preconizează deschiderea unui muzeu al „antichităţii”. Deoarece pe teritoriul aşezării malul Nistrului este abrupt, conducerea companiei DAAC Hermes intenţionează să ajungă la o înţelegere cu autorităţile locale pentru a construi o trecere spre rîu.

Acesta este modelul VIO-parcului-1. Ulterior, DAAC Hermes va construi pentru Viorica Cosmetic VIO-parc-2, deja pe un teritoriu de 300 ha în centrul Codrilor Moldovei. Terenul deja a fost procurat.

La ce bun toate acestea

Această idee minunată este strîns legată de fabricarea producţiei cosmetice şi parfumeriei pentru Viorica Cosmetic, care nu doar se poziţionează ca producţie naturală, dar, în mare parte, este ca atare. Însă multe persoane, mai ales femeile, pînă cînd nu o testează, au o atitudine reticentă faţă de producţia locală – o rămășiță a trecutului sovietic. Cu produsele alimentare acest lucru este depăşit, iar în cosmetică, încă nu. Totuşi, produsele cosmetice moldoveneşti nu sînt mai proaste decît cele din Occident. Iar specialiştii de la fabrică – femei cu tenuri ideale, care creează aceste cosmetice – sînt absolut convinse că produsele cosmetice Viorica Cosmetic sînt cele mai bune din lume.

- În primul rînd pentru că tradiţiile care au stat la baza creării acestei fabrici sînt legate cu produse exclusiv naturale, în baza culturilor eterice şi plantelor medicinale, spune Vasili Chirtoca. Specialiştii care au fost educaţi în acest spirit s-au păstrat şi se află la noi. Parfumerul-şef şi cosmetologul şef sînt persoane cu o experienţă de peste 30 de ani. Noi fabricăm produsele cosmetice cu cele mai bune utilaje germane, elveţiene şi italiene.

Cremele sînt fabricate cu ajutorul omogenizatoarelor germane „Koruma” (lider mondial în domeniu). Specialiştii noştri ating un nivel de consistenţă a cremelor la acelaşi nivel, ba poate şi mai înalt decît al brandurilor mondiale. Componentele de bază naturale fabricate în Moldova le-am produs singuri. Componentele pe care nu le putem produce le procurăm de la cele mai mari companii mondiale, avînd în vedere în primul rînd puritatea lor. Florile şi plantele pentru ele ne străduim să le colectăm din mediul sălbatic, din gospodăriile silvice ale Moldovei. Toată producţia noastră este testată cu anii şi are proprietăţi demonstrate.

Ce înseamnă „natural”

- Noi dorim să atragem atenţia asupra faptului că acum e în vogă să scrii că sînt folosite extracte, decocturi etc., continuă interlocutorul. Noi putem declara ferm că la capitolul introducerii componentelor naturale noi sîntem cu mult înaintea oricărei companii mondiale. În plus, noi producem cu mult mai multe componente naturale. Cînd producătorul utilizează în componenţa produsului doar 0,2% din substanţe naturale şi scrie că este un produs natural, atunci nu e chiar aşa. Şi e altceva cînd produsele naturale se conţin de zeci de ori mai multe, aşa ca în produsele noastre… În creme sînt şi mai multe. Producţia se consideră naturală atunci cînd aduce beneficii, pentru că plantele au un efect homeopatic. Ele se dizolvă în cantităţi mari, păstrîndu-şi proprietăţile benefice, dar pentru aceasta ele trebuie să fie mai multe decît fracţiuni de procente.

Introducerea componentului natural la noi este de zece ori mai mare decît la aţi producători de import. Obţinerea unei cantităţi mari de substanţe naturale implică un volum mare de lucru şi cheltuieli majore. Dar totuşi producţia noastră nu este mai scumpă decît cea a concurenţilor. Noi avem două linii de bază – „Cosmeplant” (pe segmentul „mass-market” şi „Viorica” (pe segmentul mediu de preţuri). În opinia noastră, producţia noastră este mai pură şi mai folositoare decît analogii de import. Aceasta se datorează faptului că noi nu producem sute de milioane de unităţi pe an. Noi producem milioane de unităţi pe an. Şi putem atrage atenţia fiecărei unităţi de producţie.

Dezvoltînd parcurile VIO, noi pregătim o bază materială suficientă, ce nu o va avea nimeni în cazul extinderii producţiei. Iar, deocamdată, avem păduri de unde colectăm plantele. Apropo, datorită componentelor naturale, noi producem un sortiment larg de şampoane – peste 20 de tipuri, inclusiv cîteva antimătreaţă, împotrivă căderii părului la bărbaţi, pentru hrănire, hidratare etc. Sînt şampoane fără sulfiţi şi sulfaţi (acestea sînt mai ecologice) din seria „Struguri”. Adică puteţi alege produsul potrivit. Totodată, acestea pot fi aplicate în combinaţie cu balsamurile. Pentru orice client se va găsi un şampon (sau cîteva) care neapărat se va potrivi cu părul sau tenul propriu”, se arată convins directorul companiei.

Comerţul de firmă

Întreprinderea are 14 magazine de firmă, 9 dintre care se află la Chişinău. De asemenea, producţia este prezentă în reţelele magazinelor „Casa curată”, iar în curînd va apărea şi în reţelele „Împărăţia Curăţeniei”, ale farmaciei „Felicia” şi „Gedeon Richter”. În afara pieţei interne, produsele cosmetice moldoveneşti sînt prezente pe piaţa românească. În luna mai, în centrul oraşului Iaşi a fost deschis primul magazin de firmă „Viorica Cosmetic”. Tot acolo se află şi depozitul producătorului. A apărut o filială la Botoşani. În timpul apropiat această producţie va apărea în reţelele de supermarketuri româneşti. În prezent are loc selectarea distribuitorului.

Se preconizează deschiderea, pe parcursul cîtorva ani, a magazinelor de firmă în fiecare oraş judeţean din România şi oraşele mari – Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Braşov. Vor fi cîteva. Asemenea planuri mari sînt încurajate de faptul că consumatorilor români le este pe plac producţia „Viorica Cosmetic”, iar producătorul primeşte doar recenzii bune despre ea. Totodată, la magazinele de firmă din Ungheni şi Cahul sînt foarte mulţi cumpărători din România.

În afara României, sînt exportate volume mari în Ucraina şi Belarus, au fost efectuate cîteva livrări în Africa. Sînt propuneri de comercializare a producţiei în SUA, Germania, China, Iran, Uganda, Senegal, Mexic. Ne-am putea întreba: cum oamenii află despre producţia moldovenească? La o examinare mai detaliată s-a dovedit că concetăţenii noştri fac cadouri celor de peste hotare. Iar străinii, cînd vin în Moldova, se interesează de produsele noastre. Ei le cumpără, iar apoi apar asemenea propuneri exotice. În ultimul timp, la „Viorica Cosmetic” au început să fie organizate excursii pentru delegaţii străine (fabrica este inclusă în itinerarele companiilor turistice). După excursii, de regulă, oaspeţii tot procură producţie de a noastră.

Pentru a ieşi la export, sînt necesare investiţii serioase în marketing şi promovare. Deocamdată, întreprinderea nu este gata să lucreze pe cîteva pieţe simultan. De aceea, în planul producătorului este, în primul rînd, piaţa locală şi cucerirea consumatorilor moldoveni, iar ulterior – pieţele externe. După România, vor fi impulsionate eforturile în Ucraina, apoi în Rusia şi Belarus etc.

Ce noutăţi ne aşteaptă

- Noi ne vom extinde mereu liniile de producţie, a dat asigurări Vasili Chirtoca. În următoarele 2-3 luni, în seria „Cosmeplant”, pentru fiecare şampon va apărea un balsam pentru păr, iar sortimentul de şampoane şi creme va fi completat cu noi poziţii. Pînă la finele anului sau la începutul anului viitor, vom lansa produse împotriva căderii părului, pentru bărbaţi şi femei separat, şi de stimulare a creşterii părului. Pentru femei – şampon, mască şi ser, iar pentru bărbaţi – şampon, balsam şi loţiune pentru rădăcinile părului. Avem deja o experienţă mare în acest domeniu şi dorim să o unificăm pentru a soluţiona garantat problemele oamenilor.

În timpul apropiat va fi lansată o serie de produse cosmetice pentru tenul cu probleme „VIORICA Magic derm”. În prezent aceasta este o problemă nu doar a adolescenţilor, dar şi a persoanelor mai în vîrstă, care se confruntă cu diverse erupţii cutanate. Această linie a fost elaborată timp de cîţiva ani, producţia a fost fabricată, iar pînă la sfîrşitul lunii septembrie va apărea în comerţ. Noi lansăm mereu noi produse de parfumerie. A fost creată o serie de arome florale moldoveneşti în ape de parfum. Dar ea va fi mai scumpă, din cauza preţului materiei prime şi concentraţiei înalte a substanţelor aromatice.

Există idei interesante privind sortimentul pentru copii. Faţă de produsele pentru copii avem o atitudine extrem de precaută. Fiecare produs este creat timp de 1,5-2 ani, ne străduim să introducem cît mai puţini conservanţi, doar cei din grupul conservanţilor „verzi”, nu utilizăm parabeni, parafine, vaseline şi uleiuri minerale artificiale. Acestea sînt excluse categoric la noi, spre deosebire de alte companii străine, care mai păcătuiesc. Eu în general nu aş permite folosirea acestor substanţe în produsele cosmetice pentru copii, pentru că ea devine alergenică. Toate produsele noastre pentru copii (din seriile Bebeluşi, Victoriţa şi Victoraş) sînt hipoalergenice. Eu sînt adversarul extinderii sortimentului produselor pentru copii. De exemplu, unii producători produc creme pentru copii împotriva gerului, vîntului. Noi considerăm că nu trebuie să facem acest lucru, deşi pentru noi nu este complicat să fabricăm aceste produse. Dar faţa copilului trebuie să interacţioneze cu aerul proaspăt. De aceea, noi fabricăm un număr minim de produse pentru copii – uleiuri pentru masaj din uleiuri naturale, săpun şi şampoane.

Însă recent noi am primit o concluzie de la o companie mare de experţi privind cremele noastre de protecţie solară. Crema noastră a fost recunoscută drept foarte eficientă, ecologică şi ni s-a recomandat să fabricăm în baza cremelor cu nivel de protecţie solară de 10% şi 30% creme similare pentru copii. Această producţie, într-adevăr, este necesară pentru copii.

Noi planificăm să acordăm o atenţie mai mare consultanţilor, pentru ca ei să lucreze în cadrul supermarketurilor şi să atragă atenţia cumpărătorilor asupra producţiei noastre. Iar în magazinele de firmă, cu timpul, vom organiza şedinţe cu cosmetologii. Cred că treptat produsele „Viorica Cosmetic” vor deveni o parte a vieţii cotidiene a moldovenilor. În perspectivă, vedem această companie în calitate de lider al industriei frumuseţii, în care vor lucra mii de oameni din diferite ţări ale lumii.

Mai jos puteți urmări și planul general al proiectului elaborat împreună cu Sepp Holzer:

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load