Noi pedepse diplomatice împotriva Rusiei

Noi pedepse diplomatice împotriva Rusiei

Statele Unite au cerut guvernului rus să închidă consulatul Rusiei din San Francisco și misiunile sale comerciale de la Washington și New York. Autoritățile americane au declarat că această cerință trebuie îndeplinită pînă la data de 2 septembrie.

Comentînd cu privire la decizia guvernului SUA, un oficial al administrației a spus că, chiar și după îndeplinirea tuturor indicațiilor Departamentului de Stat, la dispoziția diplomaților ruși în SUA vor rămîne mai multe clădiri decît au omologii lor americani care lucrează în Rusia.

Potrivit reprezentantului administrației, secretarul de stat Rex Tillerson l-a informat pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre cerințele SUA. În același timp, a fost trimis un mesaj ambasadorului-adjunct al Ambasadei Rusiei de la Washington.

În cadrul discuției cu Lavrov, șeful departamentului diplomatic al SUA a subliniat că Statele Unite nu doresc o escaladare a confruntării dintre cele două țări și continuă să spere la o îmbunătățire a relațiilor.

După cum a precizat reprezentantul administrației SUA, diplomații ruși ar trebui să elibereze complet clădirea misiunii consulare a Federației Ruse din San Francisco și reședința consulului din acest oraș pînă pe 2 septembrie. De asemenea, la New York și Washington vor fi închise misiunile comerciale ale Federației Ruse.

În același timp, Rusia își pierde dreptul de a folosi aceste clădiri în scopuri diplomatice, de a plasa personal diplomatic în ele sau de a presta servicii consulare. Imobilele rămîn în continuare în proprietatea Federației Ruse, însă autoritățile ruse nu pot decît să le păzeasca și întrețină, cu dreptul de a le vinde sau de a le închiria.

Un oficial al administrației SUA a subliniat că Washingtonul nu cere reducerea numărului de diplomați ruși care lucrează în țară. Personalul de la San Francisco și de la misiunile comerciale din New York și Washington poate rămîne în Statele Unite, începînd să lucreze în birourile din alte orașe.

Administrația a refuzat să dezvăluie motivul pentru care a decis sa inchida Consulatul din San Francisco.

„Statele Unite au implementat pe deplin decizia Guvernului Federației Ruse de a reduce numărul personalului reprezentanței noastre din Rusia. Credem că o astfel de acțiune a fost nejustificată și nefavorabilă pentru relațiile generale dintre țările noastre”, a declarat Heather Nauert, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat al SUA.

„Statele Unite își exprimă speranța că facînd un pas spre dorința de paritate a Rusiei vom putea evita acțiuni de represalii suplimentare de ambele părți și vom merge spre atingerea scopului declarat: îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări și consolidarea cooperării în domenii de interes reciproc. Statele Unite sînt gata să întreprindă acțiuni suplimentare, după necesitate și justificare „, a spus  Nauert.

Într-o declarație publicată pe site-ul Ministerului de Externe rus se menționeaza că Serghei Lavrov și-a exprimat regretul față de acțiunile SUA în conversația telefonică avută cu secretarul american de Rex Tillerson.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load