X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Decesul tînărului în penitenciar va fi anchetat

1 sep. 2017,, 09:21   Societate
3609 0

Ministerul Justiției a început o anchetă internă și a cerut Procuraturii Generale să investigheze decesul tînărului în Penitenciarul nr. 16.

Viceministrul justiției Anatolie Munteanu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că tînărul Andrei Braguța a intrat în sistemul penitenciar în calitate de pacient, iar consultările medicale au stabilit că bărbatul are nevoie de supraveghere permanentă în spitalul de profil din cadrul Penitenciarului 16, care, în cadrul sistemului penitenciar, are și statut de spital de psihiatrie. La două zile de la internare, tînărul a murit, transmite IPN.

Munteanu a spus că tînărul a fost adus în Secția psiho-neurologie a Spitalului din cadrul Penitenciarului nr. 16 pe 24 august, unde a beneficiat de o examinare de rutină, fiind prelevate anumite probe, și a fost supus investigărilor planice, iar în noaptea de 26 august starea acestuia s-a agravat și el a decedat. „Prin urmare, vreau să infirm opiniile precum că deținutul, aflîndu-se în sistem, a fost supus unui tratament rău sau inuman. Ne asumăm deschiderea față de organele de investigație care, în opinia mea, trebuie să investigheze în cel mai serios mod acest caz. Organele Procuraturii deja efectuează investigații. La anumite faze intermediare ale anchetei procurorii vor veni cu detalii”, a adăugat Anatolie Munteanu.

Aceasta a precizat că, inițial, pe 21 august, Andrei Braguța a fost adus în Penitenciarul nr.13, însă examinarea medicală a determinat că acesta necesită consultarea medicului de la Spitalul de psihiatrie. La internarea în Penitenciarul 16 acesta avea vînătăi pe corp. A fost informat directorul Departamentului Instituțiilor Penitenciare despre acest lucru, dar și procurorul. De atunci au început procedurile de investigare.

„Este o situație suficient de complicată, iar pe interior este pornită o anchetă de serviciu. Insistăm ca organul de urmărire penală să întreprindă toate acțiunile necesare, iar expertiza medico-legală este mai mult decît necesară și doar în baza acesteia vom afla cauza decesului”, a mai spus viceministrul justiției.

La rîndul său, șeful Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Aureliu Suhan, a spus că Andrei Braguța a fost redirecționat din Penitenciarul nr.13 la Spitalul de Psihiatrie, din cadrul Penitenciarului 16, conform unei hotărîri judecătorești. Organele de Poliție erau responsabile de transferul acestuia la spital, și nu cei de la Penitenciar. „Fizic, Andrei Braguța, nu a intrat pe teritoriul Penitenciarului nr. 13, deoarece a refuzat acest lucru, iar transferul acestuia la Spitalul de Psihiatrie a fost de competența Poliției. Abia după analiza psihiatrică, dumnealui a venit pe 24 august la Penitenciarul 13, însă nu s-a aflat mai mult de 20 de minute, timp în care au fost pregătite actele de transfer la Penitenciarul 16, iar la nici două ore distanță acesta a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16”, a spus șeful DIP.

Potrivit lui, o diagnoză finală în afara celei de la Spitalul de Psihiatrie nu există. „Cu regret, pe 26 august, la ora 3 noaptea, cetățeanul s-a stins din viață, fapt anunțat imediat, fiind înștiințat și procurorul general. În acest caz, DIP a început o anchetă internă. Organele Procuraturii Generale au ridicat marea majoritate a actelor din cadrul DIP și este începută audierea unor medici din staționar. Procurorii deja au o imagine a celor întîmplate, însă vor oferi mai tîrziu o apreciere a celor întîmplate”, a spus Aureliu Suhan.

Inspectoratul General al Poliției a venit cu precizări în cazul decesului tînărului Andrei Braguța. Într-un comunicat de presă al IGP se menționează că tînărul ar fi murit ca urmare a unei „insuficiențe respiratorii” și unei ”bronhopneumonii purulente”, fapt confirmat prin certificatul medical constatator. Iar vînătăile pe care tînărul le-ar fi avut pe corp sînt rezultatul agresiunii din partea colegilor de celulă, care au declarat că Braguța avea un comportament deviant cu conotații sexuale și astfel s-au simțit agresați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?