Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Investitorii blocului „Casa cu Palmieri” bat alarma

30 aug. 2017,, 14:31   Capitala
4190 1

Investitorii blocului locativ din strada Ginta Latina, 8 „Casa cu Palmieri” susțin că deja de zece ani construcția în care au investit bani așa și nu a fost dată în exploatare.

În toți acești ani, construcția blocului s-a tergiversat, inclusiv de către foștii administratori, ambii cercetați pentru escrocherii în proporții deosebit de mari. După ce a fost reținut ultimul administrator, Comitetul creditorilor a decis numirea unui administrator provizoriu, însă instanța a ignorat această decizie și a acceptat numirea unei candidaturi propuse de către fostul administrator, care se află în detenție. Investitorii susțin că sînt îngrijorați de aceste acțiuni și solicită organelor de stat transparență în acest caz, iar într-un final blocul să fie finalizat și oamenii să-și obțină locuințele în care au investit bani.

Într-o conferință de presă la IPN, Irina Samsonova, membră a Comitetului creditorilor, a declarat că edificarea blocului a început încă acum zece ani, iar din 2010 apartamentele au început a fi vîndute. Conform contractelor, darea în exploatare a blocului urma să aibă loc încă în anul 2011, însă aceste termene au tot fost amînate. Într-un final, în anul 2015 Serviciul Fiscal de Stat s-a adresat la Curtea de Apel cu o cerere privind falimentarea companiei constructoare și a propus înlocuirea administratorului cu unul provizoriu, care urma să clarifice circumstanțele și motivele care au generat falimentarea.

Compania de construcție a intrat în proces de insolvabilitate. Toți investitorii urmau să depună cereri pentru a fi înregistrați în calitate de creditori și așa s-a făcut. Creditorii s-au întrunit într-o ședință și au căzut de acord să fie numit temporar un administrator, Maxim Timoșin. Însă, ulterior s-a constat că în jur de 30 de apartamente din bloc au fost vîndute de două-trei ori și s-au depistat și alte nereguli. După numeroase plîngeri depuse în mai multe instanțe, a fost reținut primul administrator și familia sa, implicați în afacere. Apoi, a fost reținut și actualul administrator, alături de contabilă.

Irina Samsonova a mai spus că pentru a putea finaliza construcția, Comitetul creditorilor a decis recent să desemneze un administrator temporar independent și care nu ar avea nicio legătură cu fostele administrații. Însă, prin decizia instanței, în calitate de administrator a fost numită o persoană propusă de către Timoșin, care se află în detenție, în baza unei cereri, în care acesta menționează că nu-și poate exercita atribuțiile pe motiv de boală.

Un alt membru al Comitetului de creditori, Eugen Calmîc, a declarat că creditorii nu susțin persoana desemnată de către Maxim Timoșin. Administratorul va intra în posesia tuturor actelor, a banilor etc. și urmează să gestioneze construcția. Or, din moment ce acesta este numit de către fostul administrator, care este cercetat pentru escrocherii, această situație pune în gardă investitorii. Potrivit lui, este vorba de circa 400 de investitori și instanța trebuie să le respecte deciziile.

Un alt investitor, Serghei Balan, spune că își dorește să se facă dreptate pe marginea acestui caz, iar toate acțiunile să fie transparente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?