X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Consiliul de Securitate al ONU: Acțiunile Coreei de Nord o amenințare pentru toți

30 aug. 2017,, 10:09   Externe
2034 0

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au afirmat, într-un comunicat, că este de o “importanţă vitală” ca Phenianul să ia măsuri imediate, concrete pentru a reduce tensiunile şi le-a cerut tuturor statelor să implementeze sancţiunile ONU vizînd Coreea de Nord.

«Consiliul de Securitate al ONU condamnă Coreea de Nord pentru acţiunile sale revoltătoare şi cere Coreei de Nord să înceteze imediat astfel de acţiuni. Consiliul de Securitate subliniază că aceste acţiuni ale Coreei de Nord sînt nu doar o ameninţare pentru regiune, ci pentru toate statele membre ONU”, se arată în comunicat.

De asemenea, Consiliul şi-a exprimat “angajamentul pentru o soluţie paşnică, diplomatică şi politică”.

“Lumea este unită împotriva Coreei de Nord, nu există nicio îndoială în acest sens, este timpul ca regimul nord-coreean să recunoască pericolul în care se pune. Statele Unite nu vor permite ca anarhia să continue”, a spus Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley.

Deşi comunicatul redactat de SUA nu ameninţă Coreea de Nord cu noi sancţiuni, ambasadorul Japoniei la ONU, Koro Bessho, le-a spus reporterilor: “Sper, cu siguranţă, că vom putea avea o rezoluţie puternică” după comunicat.

Diplomaţii explică faptul că Rusia şi China, membri cu drept de veto al Consiliului de Securitate, consideră, de regulă, că numai testele de rachete cu rază lungă de acţiuni sau de arme nucleare justifică sancţiuni. De altfel, Phenianul este vizat deja, încă din 2006, de sancţiuni ONU pentru programele sale nuclear şi balistic.

Ambasadorul chinez la ONU, Liu Jieuyi, le-a cerut tuturor părţilor să exercite reţinere şi să «evite acţiuni provocatoare reciproc ce ar putea exacerba situaţia regională”.

De asemenea, Ambasadorul rus Vassili Nebenzia, a atras atenţia în Consiliu că “nu poate exista o soluţie militară la subiectele care afectează Peninsula Coreea”.

Luna aceasta, Consiliul de Securitate al ONU a impus în unanimitate noi sancţiuni vizînd regimul comunist, ce ar putea duce la o reducere a veniturilor din export cu o treime.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?