X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Politolog: Între poporul Moldovei şi al Transnistriei nu există conflict

29 aug. 2017,, 16:30   Politică
2979 4

Între poporul Moldovei şi cel al Transnistriei nu există niciun conflict, consideră directorul politologul rus Serghei Panteleev.


Într-un interviu pentru portalul informaţional EADaily, el a spus că "între populaţia din stînga şi din dreapta Nistrului nu există divergenţe, căci conflictul există doar la nivel politic, însă de la etapa sa "fierbinte", situaţia încă niciodată nu a fost atît de alarmantă ca acum".

El consideră că "acest lucru este legat, în primul rînd, de intensificarea confruntărilor geopolitice între Occident şi Rusia şi de schimbarea rolului Ucrainei, cu care Transnistria întotdeauna avea relaţii strînse".

"Dacă pînă la lovitura de stat din 2014 Ucraina era un garant în problema transnistreană, chiar şi unul inconsecvent, astăzi ea a luat poziţia Moldovei. Pentru Kiev Transnistria nu se deosebeşte cu nimic de RPD şi RPL. Aceasta a dus la faptul că formatul "5+2" practic s-a distrus. Acum există poziţii principial diferite - Moldova, Ucraina, Uniunea Europeană, SUA şi OSCE pe de o parte şi Rusia şi Transnistria pe de altă parte", a remarcat expertul.

El consideră că se va menţine situaţia actuală de agravare treptată a Transnistriei şi înlăturarea Rusiei din regiune, cu posibilitatea ridicată a unor provocări antiruseşti".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?