Scrisoare adresată lui Filip: „Nu îngrădiți accesul la informație”

Scrisoare adresată lui Filip: „Nu îngrădiți accesul la informație”

Centrul de Politici și Reforme cere Guvernului să actualizeze datele din Registrul de stat al unităţilor de drept privind întreprinderile înregistrate în Republica Moldova, notează Noi.md.

Solicitarea se conține într-o scrisoare adresată premierului Pavel Filip. Potrivit ONG-ului, de mai bine de două luni, datele din acest registru nu au fost actualizate. „Considerăm această întîrziere drept una nejustificată și o calificăm drept o tentativă de tatonare a terenului pentru a închide accesul la această informație, pe care o considerăm una de interes public”, se arată în scrisoarea adresată lui Filip.

Centrul de Politici și Reforme a ținut să-i amintească premierului că Republica Moldova s-a obligat să respecte principiile datelor guvernamentale deschise, iar partenerii de dezvoltare au oferit susținere financiară generoasă pentru a asigura transparența procesului decizional și accesul la informație.

Potrivit ONG-ului, în ultima perioadă se atestă mai multe tentative din partea instituțiilor publice de a îngrădi accesul la informație, lucru condamnabil.

”Acest comportament divulgă o viziune incompatibilă cu o politică a statului ce țintește eliminarea corupției, Or, transparența este cel mai ieftin și eficient mod de a descuraja și preveni corupția, iar obscuritatea și barierele din calea accesului la informație sînt condiții ce favorizează practicile corupte și conflictele de interese”, afirmă reprezentanții CPR. Instituția a transmis copii ale scrisorii adresate lui Filip  - Băncii Mondiale și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load