X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Patronatele critică o decizie adoptată de Dodon

28 aug. 2017,, 18:20   Societate
4165 3

Refuzul președintelui Igor Dodon de a promulga modificările la Codul muncii a stîrnit nemulțumirea Confederației Naționale a Patronatului, informează Noi.md.

Potrivit membrilor CNP, această decizie este în dezinteresul mediului de afaceri. Ei consideră necesară promulgarea acestei legi, argumentînd că legislaţia muncii existentă nu stimulează activitatea agenților economici.

„Relațiile de muncă în societatea contemporană au avansat foarte mult în comparație cu reglementarea existentă, cea din urmă devenind o barieră semnificativă în dezvoltarea afacerilor și atragerea de investiții. Modificarea Codului muncii devine un imperativ”, se arată într-o declarație a instituției emisă ca urmare a refuzului lui Igor Dodon de a promulga legea.

Reprezentanți mediului de afaceri mai susțin că pentru dezvoltarea economiei țării este necesară crearea condițiilor care să stimuleze activitatea businessului. „Republica Moldova trebuie să flexibilizeze cadrul legal care reglementează relațiile de muncă, pentru a elimina caracterul protectiv și birocratic”, se mai arată în declarația CNP.

Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova a solicitat președintelui, să manifeste echidistanță în cadrul consultărilor pe subiecte economico-sociale, iar Parlamentului i-a cerut să mențină modificările operate la Codul muncii, „pentru a demonstra susținerea continuă a mediului de afaceri”.


Săptîmîna trecută, în urma unor discuții cu reprezentanții Federaţiei Sindicatelor, Igor Dodon a luat decizia să remită spre reexaminare Legislativului proiectul de modificare a Codului muncii. Sindicaliștii s-au plîns de faptul că legea propusă diminuează garanţiile sociale ale angajaţilor şi stabileşte privilegii în favoarea mediului de afaceri. Printre modificările propuse de Parlament sînt: reducerea termenului limită a concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu 2 ani (de la 6 ani la 4 ani); excluderea obligativităţii atribuirii contractului individual de muncă unui număr din registrul unităţii şi altele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?