Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Moldova nu se află în relații bune nici cu Estul, nici cu Vestul – declarație

28 aug. 2017,, 15:40   Politică
4761 2

În cei 26 de ani de independență, Republica Moldova nu a reușit să ducă o politică externă care să o avantajeze, iar în prezent se află în relații proaste atît cu Estul, cît și cu Vestul.

Opinia aparține comentatorului politic Igor Volnițchi, informează Noi.md. Potrivit lui, Moldova a ratat mai multe oportunități în domeniul politicii externe.

„După promovarea sistemului electoral mixt, și relațiile cu UE s-au deteriorat simțitor, se vorbește chiar despre sistarea finanțării sau despre o revizuire a Acordului cu UE. Deci, țara noastră, din păcate, nu a știut să implementeze renumitul postulat, care spune: «țările mari fac politică mare, iar țările mici sînt condamnate să facă politică deșteaptă». R. Moldova nu a putut să scoată maximum de avantaje din poziționarea sa geografică reușită, să analizeze și să implementeze acele concluzii care se impun ca urmare a situației regionale și geopolitice din ultima perioadă”, remarcă analistul într-un interviu pentru „Deutsche Welle”.

Despre perspective mai bune pentru țara noastră pe dimensiunea politicii externe nici nu poate fi vorba, mai spune Igor Volnițchi. În opinia lui, schimbările importante care au loc la ora actuală în regiune par a fi în afara sferei de interes a Chișinăului, ceea ce este regretabil.

”Vedem că Rusia își concentrează tot mai mult atenția pe zona din care face parte și țara noastră. Pe de altă parte, observăm și un interes al SUA pentru a intensifica relația Ucraina-NATO, iar Kievul și-a propus să adere pînă în 2020 la Alianță. Prin urmare, în regiune se întîmplă lucruri foarte importante geopolitice și R. Moldova nu dă impresia că le înțelege, iar aceasta ne face să concluzionăm că și acele oportunități care vor apărea în perioada următoare vor fi ratate”, consideră analistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?