Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cele mai neaşteptate 5 metode de înşelare a turiştilor în anul 2013

27 iun. 2013,, 17:07   Externe
15213 2
Foto: otpusk.ru
Îi atenţionăm pe cei care au de gînd să plece în vacanţă în viitorul apropiat: principalul pericol care îi paşte pe turiștii noştri în străinătate, după cum arată evenimentele din ultimele săptămîni, nu sînt inundațiile sau revoltele, ci escrocii.

În fiecare țară se inventează propriile metode de înşelare. Iată 5 dintre cele mai neaşteptate, care au avut loc în anul 2013.

1. Înșelare în stil turcesc

‒ Ni s-a întîmplat în timpul sărbătorilor din luna mai într-un restaurant mic din centrul vechi al orașului Side, povestește Serghei Biriucov din Dolgoprudnîi. – Eu, împreună cu soția mea, am comandat multe şi de toate acolo: prețurile conform meniului erau destul de accesibile. Însă suma contului care ne-a fost adus s-a dovedit a fi aproximativ de trei ori mai mare. Noi, desigur, am început imediat să ne indignăm, atunci ni s-a adus un alt meniu (primul meniu, ne-a fost luat imediat după ce am făcut comanda), iar în acesta ‒ deja prețuri noi, aproape ca la Moscova. Și nici nu poţi dovedi nimic. Am încercat să-i amenințăm cu poliția ‒ inutil. În urma unui tîrg, am reuşit, ce-i drept, să micşorăm suma de două ori, însă oricum aceasta a fost mai mare decît făceau bucatele consumate de noi.

Este simplu să vă protejaţi de astfel de escroci de la restaurante: trebuie să lăsați întotdeauna meniul pe masa pînă la momentul achitării contului chelnerului.

2. Înșelare în stil thailandez

Irina Şapkina din Novosibirsk s-a odihnit în Thailanda nu o singură dată (siberienii, în general, preferă stațiunile din Orient), însă în ajun de 8 martie a înghiţit momeala escrocilor locali:

‒ Lîngă unul dintre templele din Bangkok s-a apropiat de mine un băştinaş cu nişte săculeţe de boabe de porumb. Iar acolo în jur era o mulţime de porumbei, toţi făceau poze cu ei. Iată că el îmi şi propunea acest porumb pentru porumbei cu 50 de bahți. Nu era ieftin, însă oricum îmi pusese cîteva punguţe. Eu întreb: „Pentru tot?” El dă din cap că da, iar cînd eu mă săturasem să fac poze și tot porumbul se terminase, el cerea deja de la mine cîte 50 de bahți pentru fiecare pacheţel. Am refuzat, dar imediat s-au iscat atîtea ţipete, zarvă, au sărit şi prietenii lui ...

Povestea nu se încheie aici. De Irina s-a apropiat rapid un polițist și i-a cerut documentele, începînd să o asigure că viza este perfectată greşit, de aceea el îi confiscă pașaportul „pentru clarificare”. În consecinţă, fata a trebuit să-şi golească buzunarele, achitînd în loc de 50 de bahţi ‒ 1000, care au trecut cu ușurință în buzunarele vînzătorului și poliţistului. Abia mai tîrziu, Irina a aflat de la ghid că polițistul nu era unul adevărat, ci deghizat.

Trebuie să achitaţi tot ceea ce cumpăraţi în stradă (apă, hrană, etc.) imediat, înainte ca comerciantul să stabilească un preţ nou. Iar originalul documentelor trebuie să-l păstraţi întotdeauna la hotel, purtînd cu sine doar copiile xeroxate.

3. Înșelare în stil olandez

La Amsterdam, Haga și în alte centre turistice din Țările de Jos poliţiştii-falşi înşeală turiştii neavizaţi un pic altfel.

– Am ieșit cu prietenii dintr-un local, iar polițistul ne pune în față legitimaţia: „În acest moment, în țară este multă valută falsă. Prezentaţi-o pe a dvs. pentru control”, şi-a amintit cazul dintr-un sejur recent un student din capitală. ‒ I-am arătat toate bancnotele de euro şi cei 700 de dolari, pe care-i aveam asupra noastră. Poliţistul i-a privit la lumină, ni i-a returnat, şi-a cerut scuze pentru neplăcerile create. Ca apoi să descoperim că o bancnotă de o sută de dolari s-a transformat într-una de un dolar ‒ deoarece acestea sînt asemănătoare. Se pare că a schimbat-o.

Poliţia din ţările europene nu percheziţionează trecătorii fără sancțiune și mai ales fără motiv. Aici nu este ca în Rusia. Sugeraţi-i escrocului că nu aveţi nimic împotrivă să mergeţi cu el pînă la sectorul de poliţie ‒ este foarte probabil ca escrocul imediat se va pierde în mulțime.

4. Înşelare în stil italian

Pe asta am văzut-o deja cu proprii ochi. În chiar inima Romei, pe strada del Corso, unde sînt numeroase magazine, era o masă acoperită cu o cuvertură verde, la care stăteau tineri şi adunau bani de la turişti pentru reabilitarea persoanelor dependente de droguri. De fapt, ei colectau semnături împotriva dependenței de droguri, ca apoi în mod miraculos fiecare semnatar să trebuiască să şi plătească pentru poziţia lui civică.

– Doar turiştii sînt atît de creduli, ne-a explicat Alexandru, colaboratorul unuia dintre operatorii de turism, care lucrează în Apenini. ‒ Localnicii ştiu foarte bine că banii colectați nu sînt destinaţi luptei împotriva traficului de droguri, ci pentru o doză nouă. Aceste mese le pune mafia însăşi, iar carabinierii legaţi cu Cosa Nostra nu le ating. Mai ieftin și mai sigur este să treceţi pe alături, fără să vă implicaţi.

Niciodată nu trebuie să vă puneţi semnătura sub documente într-o limbă neînțeleasă, dar mai ales, să daţi bani pentru cauze neclare. Iată rețeta: „scuzaţi nu vă înţeleg”.

5. Înşelare în stil bulgăresc

Natalia de la Moscova a decis să schimbe euro, pe care-i avea în leva, valuta naţională locală, cu atît mai mult că cursul de la banca cea mai apropiată părea destul de convenabil. Casierul i-a dat banii și a rugat-o să semneze bonul. Natalia şi-a pus semnătura, dar cînd a numărat leva, s-a dovedit că sînt mai puțini decît ar fi trebuit să fie:

‒ M-am tot indignat, dar casierul mi-a arătat bonul, în care era indicat un curs valutar cu totul diferit: „Dacă aţi semnat, înseamnă, că sînteţi de acord, astfel încît este inutil să depuneţi plîngere”.

De altfel, în Bulgaria ca și în Crimeea călătoreşte, de obicei, un public constant, de aceea această înşelăciune este deja cunoscută de mulți. În locul acesteia vine acum una nouă. Pe panoul cu cursul valutar ale caselor de schimb colaboratorii acestora pun în loc de denumirea valutelor magneți cu steagurile SUA sau Uniunii Europene. Iar atunci cînd turiștii sînt indignaţi de faptul că li s-au vîndut leva cu un curs mai puțin convenabil, vă asigură că pe panou nu este afişat cursul la zi, ci costul magneților. Totul e conform legii, nu ai de ce să te legi.

Dacă mergeţi să schimbaţi valuta, întotdeauna întrebaţi preventiv încă o dată casierul cursul și rugaţi-l să calculeze suma, pe care urmează să o ridicaţi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?