Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

CNA dă o notă regulamentului comisiei care va crea circumscripțiile

25 aug. 2017,, 13:39   Societate
1839 0

Regulamentul Comisiei Naționale care se va ocupa de crearea circumscripțiilor uninominale are carențe și defavorizează diaspora.

Acestea sînt concluziile unui raport al Centrului Național Anticorupție, întocmit ieri. Cu toate acestea, proiectul încărcat online într-o sîmbătă, care a fost propus pentru consultări publice doar patru zile, dintre care două de odihnă, a fost deja votat de Executiv în ședința de ieri, în pofida concluziei CNA.

Potrivit CNA, decizia autorilor de a numi un singur reprezentant al Biroului pentru Relații cu diaspora este una greșită. „Se întîmplă deși numărul estimativ al cetăţenilor aflaţi peste hotarele Republicii Moldova variază între 600.000 şi 1.200.000. Autorităţile locale - doar doi reprezentanţi, de altă parte minorităţile naţionale care constituie peste 1% din numărul populaţiei (ruşi, ucraineni, bulgari, romi) vor primi cîte un reprezentant. Mai mult, nu este inclus numărul de reprezentanţi în cadrul Comisiei a etnicilor moldoveni, deşi conform datelor recensămîntului din 2014, etnicii moldoveni constituie peste 75% din întreaga populaţie”, scrie în raportul anticorupție.

Astfel, CNA concluzionează că „prevederile instituite se vor considera discriminatorii, deoarece creează situaţii favorabile pentru reprezentanţii minorităţilor naţionale în detrimentul reprezentativităţii populaţiei majoritare. Reprezentanţilor diasporei, deşi au o pondere procentuală mai mare, beneficiază de un singur reprezentant”.

Citiți aici mai detaliat cum ar putea să se formeze comisia.



Prin faptul că Ministerul Justiției nu a oferit decît patru zile, dintre care două de odihnă, pentru consultări publice asupra proiectului Regulamentului cu privire la activitatea Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a fost evitată etapa esențială a procesului de asigurare a transparenței procesului decizional, constată CNA în raportul de expertiză anticorupție.

În plus, proiectul nu a fost consultat cu Comisia Electorală Centrală, Cancelaria de Stat, Biroul Relaţii cu Diaspora, Consiliul Naţional pentru participare, precum şi societatea civilă.

Anterior, proiectul de la Justiție a fost criticat de Promo-LEX și Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Ulterior, Partidul Acțiune și Solidaritate a refuzat să facă parte din comisie, considerînd că „oferta” guvernării este „o capcană” și spun că nu au de gînd să delege niciun reprezentant în comisie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?