X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Opinie: În RM trebuie implementat sistemul prezidențial

24 aug. 2017,, 22:30   Politică
5394 6

Avînd în vedere realitățile Republicii Moldova și practica internațională a țărilor din perioada tranziției, în țara noastră trebuie implementat sistemul prezidențial de guvernare.

Declaraţia a fost făcută de liderul Partidului Popular Socialist, Victor Stepaniuc, în cadrul unui interviu pentru www.curentul.md.

Potrivit lui, totodată ar trebui de separat strict puterile executivă, legislativă, judecătorească şi de reglementat strict alegerea directă a Președintelui de către popor; stabilitatea puterii executive, subordonate în linii mari Preşedintelui; alegerea și formarea de către cetățeni a ramurilor puterii în stat, dezvoltarea unei puteri judecătoreşti independente, formate în urma alegerilor cu participarea societății civile, cu atribuţii de control constituţional; inexistenţa unui mecanism al moţiunii de cenzură.

„În cadrul regimului prezidențial separarea celor două puteri în stat – Parlamentul si Guvernul, permite un control reciproc dintre puterea executivă şi cea legislativă, şi contribuie la contracararea abuzurilor şi corupţiei din stat. Președintele poate reacționa operativ și decisiv în momente de criză. Este evident din practica funcționării sistemelor politice, că un regim politic prezidenţial este mult mai stabil decît unul parlamentar pe perioada mandatului”, a declarat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?