Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Moldova ar putea pierde o treime din universități

26 iun. 2013,, 20:49   Societate
7834 7
Foto: tribuna.md
Peste 7-10 ani, în Republica Moldova ar putea să fie închise o treime din instituțiile de învățămînt superior. De această părere este ex-deputatul, fostul vicepremier Victor Stepaniuc, care argumentează situația prin scăderea continuă a numărului de abiturienți.

Stepaniuc este convins că acest lucru se va produce, dacă autoritățile nu vor întreprinde măsuri radicale în vederea îmbunătățirii situației social-economice și creării locurilor de muncă. Ex-deputatul consideră că este necesar de elaborat un program de urgență pentru depășirea unei catastrofe demografice și migrația populației active.

În opinia lui Stepaniuc, una dintre cauzele principale ale reducerii numărului abiturienților în universitățile din Moldova este România, care ”promovează o politică de românizare a populației și practic ne fură abiturienții, creînd condiții deosebit de atractive de studii pentru studenții moldoveni”.

O altă problemă, în opinia lui Stepaniuc, constă în aceea că autoritățile moldovenești, îndeosebi în ultimii ani, nu au acordat o atenție prea mare dezvoltării sistemului educațional și colaborării cu România în acest domeniu. ”România a propus pentru noul an de studii 10 mii de locuri pentru abiturienții din Moldova, iar aceasta reprezintă circa o treime din potențialii noștri studenți. Acest fapt este foarte nociv pentru sistemul educațional din Moldova și poate fi calificat drept o politică antimoldovenească. Cu părere de rău, autoritățile noastre nu reacționează în niciun fel”, a menționat fostul vicepremier.

Potrivit lui Stepaniuc, mai multe colective pedagocice, rectori ai universităților sînt foarte îngrijorați de situația creată, prognozînd o reducere substanțială a studenților în Moldova. ”În acest an, au absolvit liceul circa 28 de mii de persoane, dintre care aproximativ 20-25% vor pleca la studii în România. Pentru universitățile din Moldova vor rămîne doar circa 18-20 de mii de abiturienți sau cu 17-20% mai puțin decît anul trecut. Acest lucru poate cauza închiderea unor grupe, reducerea salariilor și locurilor de muncă în rîndul profesorilor. În cazul în care în următorii 7-10 ani situația nu se va schimba, o treime din instituțiile de învățămînt superior din Moldova ar putea să fie închise”, a conchis Stepaniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?