Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Calea Ferată din Moldova e în pragul falimentului

24 aug. 2017,, 15:21   Business
5121 2

Întreprinderea "Calea Ferată din Moldova" este în prag de faliment. Instituţia are pierderi de 700 de milioane de lei pentru serviciul de transport de pasageri.

Potrivit Ministerului Economiei şi Infrastructurii, în ultimii ani, fluxul de călători s-a redus cu pînă 60 la sută. Totodată, în ultimii trei ani, din contul transportului de mărfuri au fost acumulate doar 200 de milioane de lei.

"Începînd cu anul 2014 calea ferată a înregistrat pierderi- 260 milioane de lei, 2015- 250 de milioane de lei, şi din motiv că au fost scoase anumite rute pe anumnite segmente de cale ferată, în 2016 s-au înregistrat 150-160 milioane de lei", a spus şeful serviciului transport feroviar, Valentin Toncoglaz.

Pierderile sînt generate din cauza faptului că majoritatea celor care optează pentru transportul feroviar sînt angajaţi ai CFM şi persoane care au abonamente pentru călătorie gratuită.

"La ziua de ieri dacă să luăm aşa, la trenul Chişinău - Ungheni, au fost vîndute 22 de bilete. Plus acolo pe linie acolo s-au mai taxat, 20-30 de călători. Din 260 de locuri care este la momentul actual", a declarat şeful Gării Chişinău, Mihai Rusoi.


Pentru trenul care circulă pe linia Chişinău-Ungheni, zilnic, sînt vîndute, în medie, 30 la sută din bilete. Tichetele de două ori mai ieftine decît cele de la autobuz sau microbuz îi determină pe puţinii călători să aleagă acest mijloc de transport.

"Fiecare gîndeşte în felul lui, cum e mai convenabil pentru dînsul. Din partea mea mie îmi este mai convenabil şi vremea, şi plata".

"La rutieră cum nu ai da e mai mult. Trenul e confortabil e rapid nu-i populaţie".

Un bilet la microbuzul care circulă pe ruta Chişinău-Ungheni costă 52 de lei, iar la tren preţul variază între 27 şi 49 de lei. Întreprinderea de Stat "Calea Ferată" operează 6 garnituri de transportare a pasagerilor, care circulă pe cinci linii naţionale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?