X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Angajata Ministerului Educației a recunoscut că a luat mită

24 aug. 2017,, 10:21   Societate
10641 0

Angajata Ministerului Educației, reținută acum două zile pentru trafic de influență și luare de mită la eliberarea diplomelor de absolvire, și-a recunoscut vina și este cercetată în stare de libertate.

Ceilalți trei complici așteaptă decizia judecătorilor. Premierul le-a cerut membrilor Cabinetului de miniștri și funcționarilor să se implice în asemenea situații, pentru că a văzut personal ilegalitățile ce se produc la eliberarea actelor de absolvire la Ministerul Educației.

„Mai de multe ori, atunci cînd veneam la Guvern, vedeam cozi lîngă clădirea Guvernului. Constat și pentru aceasta trebuie să ne cerem scuze în fața cetățenilor noștri, cei care se confruntă cu asemenea bariere birocratice. Aceste bariere sînt create artificial de către unii funcționari. Impun bariere pentru ca să scoată bani din cei care se grăbesc, din cei care au nevoie de acte”, a spus prim-ministru, Pavel Filip.

Totodată, premierul a explicat și schema, după care acționau funcționarii responsabili de eliberarea acestor acte.

„Schema era una foarte simplă: se lucra doar două ore, de două ori pe săptămînă și apoi încă două ore se eliberau actele. Nu mă voi opri personal. Același lucru îl solicit și de la dumneavoastră, colegilor, să luptăm cu aceste bariere, pentru că ele pot fi eliminate și acest lucru nu necesită investiții financiare”, a spus prim-ministru, Pavel Filip.


Acum două zile, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat 17 percheziţii la domiciliile, birourile şi în automobilele celor vizaţi. În urma descinderilor, au fost ridicate procuri pe numele unor persoane, dar şi telefoane mobile. Verificări au avut loc în două birouri de la Ministerul Educaţiei, în oficiile a doi notari şi la un birou de traduceri din Chişinău.

Totodată, s-au făcut percheziţii în birourile a doi angajaţi de la Ministerul Justiţiei. Potrivit CNA, reprezentanţii birourilor de traduceri racolau persoanele care aveau nevoie de autentificarea actelor de studii şi le propuneau grăbirea procedurii, care legal durează 30 de zile. Pentru eliberarea actelor în cîteva ore sau în cîteva zile, oamenii trebuia să achite între 50 şi 1500 de euro, în funcţie de setul de acte. Documentele erau apostilate şi autentificate de angajaţi de la Ministerul Educaţiei şi cel al Justiţiei. Pentru asemenea infracţiuni, vinovaţii riscă pînă la zece ani de închisoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?