Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

„Dragostea nu are hotare și nici culoare” – Istoria Magdalenei Adebayo (FOTO)

24 aug. 2017,, 14:21   Societate
2215 0

Magdalena Adebayo a crescut într-o familie renumită de romi lăutari unde tradiţiile se respectau cu stricteţe. Cu toate acestea, părinţii ei au insistat ca copiii lor să fie şcoliţi.

În clasele primare nu mi-a fost uşor. Copiii din clasă deseori mă luau în derîdere pentru că eram romă. Am schimbat cîteva instituţii pînă cînd să ajung la o şcoală unde am avut toată susţinerea din partea profesoarei. Anume acea doamnă m-a inspirat şi mi-a semănat dragostea faţă de învățătură. Astfel, după absolvirea şcolii visul meu de a fi pedagog a devenit realitate”. Magdalena a absolvit cu brio Facultatea de limbi străine la Universitatea de Stat din Moldova și a devenit profesoară de limbă engleză în cadrul unei organizaţii internaţionale. Aici ea l-a cunoscut pe viitorul său soţ.

„Doar o singură dată în viaţă va apărea persoana care îţi va da lumea peste cap. Vei dori să împărtăşeşti cu acea persoană lucruri, gînduri, visuri”, a mărturisit Magdalena.

În numele dragostei au înfruntat prejudecăți, stereotipuri, piedici atît din partea societăţii, cît şi din partea familiei. Pentru început părinţii Magdalenei erau categoric împotrivă ca fiica lor să se căsătorească cu un bărbat de origine afro-americană.

„Cînd mergeam pe stradă cu Johnson, unii oamenii ne priveau foarte straniu şi uneori chiar ne spuneau lucruri oribile atît despre mine cît şi despre soţul meu. Părinţii încercau să mă convingă zicînd că o femeie romă nu poate să se căsătorească cu un bărbat de origine afro-americană, fiindcă căsătoria mea nu va fi acceptată şi comunitatea nu va înţelege alegerea mea”, a povestit Magdalena.


Comunitatea romilor rămîne a fi destul de închisă în privința căsătoriilor mixte, care sînt foarte rar întîlnite. Din spusele romilor vîrsnici, motivul ar fi frica de a pierde identitatea, cultura şi tradiţiile rome.

În pofida faptului că toţi erau împotrivă, ei au decis să se căsătorească. Au avut nevoie de mult curaj ca să se ducă la părinţi şi să-i anunţe ziua nunţii. Părinţii într-un final i-au binecuvîntat.

„Eu niciodată nu ascund cine sînt şi ce rădăcini am. Am trei copii pe care îi iubesc enorm şi îi educ în primul rînd ca ei să devină oameni buni. Să cunoască istoria şi tradiţiile, atît ale etniei mele, cît și ale soţului meu. Sînt o femeie fericită, am o familie extraordinară, iar pe plan profesional sînt ceea ce mi-am dorit să fiu dintotdeauna.”

Magdalena mereu şi-a dorit să lucreze cu copiii, să-i înveţe să se accepte aşa cum sînt și să fie toleranţi față de cei din jur. Acum este directoarea unei instituţiei preşcolare internaţionale din Chişinău, ceea ce îi permite să-și atingă acest scop zi de zi.

„Prin dragoste devenim mai buni. Aş vrea să transmit un mesaj tuturor. Faceţi ceea ce credeţi că trebuie să faceţi pentru binele vostru şi al societăţii. Acceptaţi oamenii, iubiţi viaţa, fiţi aproape de familiile şi de prietenii voştri”, a spus Magdalena Adebayo.

Acest articol este parte din campania „Zoralé jiuvlia” („femei puternice”) care promovează istoriile de succes ale femeilor și fetelor rome. Articolul este realizat de jurnalista Elena Sîrbu în colaborare cu UN Women Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?