X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Șeful Pentagonului, în vizită la Ankara pentru discuții

23 aug. 2017,, 21:00   Externe
4605 2

Ministrul apărării american Jim Mattis a sosit miercuri la Ankara pentru discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și alți politicieni, în special privind sprijinul acordat de SUA milițiilor kurde siriene pe care Ankara le consideră organizații teroriste, relatează AFP.

Statele Unite ale Americii au anunțat în luna mai că au început să trimită arme și vehicule Unităților de protecție a poporului kurd (YPG) pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria.

Forțele Democratice Siriene (SDF), o alianță de miliții dominată de gruparea kurdă YPG, desfășoară în prezent un atac asupra Raqqa, principalul bastion al Statului Islamic din Siria.

Turcia consideră însă YPG o 'organizație teroristă', provenind din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), și acesta considerat la rîndul său o 'organizație teroristă' de Ankara și de aliații săi occidentali.

Ankara se teme că armele furnizate milițiilor kurde siriene vor ajunge apoi la PKK și se vor întoarce în cele din urmă împotriva sa.


Turcia și-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu crearea unui stat kurd autonom la granița sa și a lansat în august 2016 o ofensivă terestră în nordul Siriei pentru a alunga militanții SI de la frontieră și pentru a preveni o eventuală legătură între diferitele zone controlate de milițiile YPG.

'Turcia nu va permite deschiderea unui coridor terorist în Siria spre Marea Mediterană', a declarat marți președintele turc, potrivit cotidianului Hürriyet. 'Oricare ar fi prețul, noi vom interveni', a spus el.

Un alt subiect care va fi discutat în timpul vizitei lui Jim Mattis va fi referendumul privind independența Kurdistanului irakian ce va avea loc pe 25 septembrie.

Ministrul apărării american s-a întîlnit marți cu liderul kurd irakian Massoud Barzani pentru a exprima opoziția Statelor Unite față de acest referendum.

Totodată, Washingtonul este îngrijorat în legătură cu o apropiere între Ankara și Teheran, în special după vizita de săptămîna trecută a șefului Statului Major al armatei iraniene în Turcia.

Întrebat după această vizită în legătură cu o eventuală operațiune turco-iraniană împotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului, Erdogan a spus că o astfel de posibilitate a fost 'mereu pe ordinea de zi'. Însă Gardienii Revoluției din Iran au negat marți orice operațiune în afara granițelor Iranului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?