X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldovenii se pregătesc pentru iarnă

22 aug. 2017,, 15:12   Societate
2055 1

Vara se pregătesc nu doar săniile, dar şi rezervele pentru iarnă. Moldovenii s-au învăţat minte şi au dat start pregătirilor pentru perioada rece.

Cei care au procurat lemne mai devreme le-au despicat şi le-au aranjat în depozit. Alţii abia acum au luat calea pieţelor angro.

Dacă lemnul este procurat, deocamdată, la preţul de anul trecut, atunci cărbunele s-a scumpit cu aproape 300 de lei pentru o tonă.

Iurie Cojocari din satul Ţahnăuţi, raionul Rezina, obişnuieşte să înceapă pregătirile pentru iarna încă din primăvară. În acest an, a cumpărat un metru cub de lemn cu 550 de lei.

"În decurs de patru luni, prețurile s-au ridicat cu 100 de lei. Pentru iarnă, în familie trebuiesc undeva 5-6 metri de lemn şi consideraţi că eu am cîştigat, că le-am cumpărat în primăvară, încă un cub de lemn", a spus locuitorul satului Țahnăuți, Iurie Cojocaru.


Şi Ghenadie Crijanovschi a procurat lemnele de foc acum cîteva luni. După ce s-au uscat, bărbatul le-a despicat şi le-a aranjat în şopron.

"În primăvară, cînd sînt bani, atunci și cumpărăm lemnele ca să le punem să se usuce. Mai bine dau căldură iarna", a spus locuitorul satului Ţahnăuţi, Ghenadie Crijanovchi.

În acest an, Agenţia Moldsilva pune la dispoziţia cetăţenilor aproape 177 de mii de metri cubi de lemn. În medie, preţul celui tare este de 534 de lei, iar cel moale se vinde cu 252 de lei metru stern.

"Intermediarii procură de la Întreprinderile silvice cu preţul de 534 şi 252, îl transportează cu transport privat. Încasează de la cetăţenii RM preţuri mai mari", a spus directorul general "Moldsilva", Ion Haralampov.

În prezent, în pieţele din Capitală,un metru stern de lemn, costă pînă la 800 de lei. Cei care vor să-şi încălzească locuinţele cu acest tip de combustibil trebuie să se grăbească, deoarece vin scumpirile spun comercianţii.

"900-1.000 de lei metru cub de lemn. Cu 200-300 de lei mai mult decît anul precedent", a spus comerciantul, Ion Tibreanschi.

Iar cărbunii s-au scumpit, în acest an, cu aproape 300 de lei tona. Se întîmplă deoarece combustibilul ajunge în ţară din Rusia prin Portul Giurgiuleşti şi nu prin Ucraina, cum era pînă în prezent, spun comercianţii.

"Cărbunele acum se vinde de la 3.900-4.100 de lei per tonă, dar probabil că se va mai scumpi, deoarece s-au majorat preţurile şi de la producător, în jur de 20 de dolari.

- Per tonă?

- Da."

Cei care se încălzesc cu peleţi produşi din lemn vor cheltui 3400 de lei pentru o tonă, iar pentru cei din coji de floarea-soarelui - 2.700 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?