Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum China construiește dictatura digitală

22 aug. 2017,, 10:40   Externe
15437 1

Venind la conducerea Chinei, Xi Jinping a început o luptă crîncenă împotriva corupției în rîndul membrilor de partid, iar acum intenționează să se ocupe de întreaga societate.

Cu ajutorul tehnologiilor digitale și big data, sistemul va analiza datele despre fiecare cetățean, atribuindu-i un rating individual. Pe deținătorii unui rating înalt îi așteaptă facilități și premii, iar ai unui rating jos – greutăți și ostracism.

China modernă are o imagine de o imensă mașină de copiat, capabilă doar să modifice și să tirajeze realizările străine. Însă acum, se pare, că a venit timpul pentru chinezi să ofere lumii propria invenție, comparabilă doar cu inventarea de ei a hîrtiei, prafului de pușcă și compasului. China inventează dictatura digitală.

Cine este inspiratorul ideologic

Închipuiți-vă o lume unde exisă rațiune supremă, un ochi atotvăzător, care știe despre tine mai multe decît cu însuți. Este estimată fiecare acțiune, nici micile erori nu rămîn neobservate și se înscriu drept bile negre. Iar faptele bune îți îmbunătățesc karma. Omenirea demult se gîndește la acest lucru: religia comună era prezența postulatului că poți înșela sau să fii înșelat, or, cerul vede totul și neapărat vei primi după faptă și răsplată. Această imagine a existat multe milenii doar la nivel de credință. Dar cum, odată cu apariția noilor tehnologii, ea devine realitate. Ochiul atotvăzător al secolului XXI a venit în China. Și se numește – sistemul creditului social.


O traducere mai exactă a acestui termen este sistemul încrederii sociale. La un asemenea sistem se gîndeau încă pe timpul conducerii președintelui anterior al RPC, Hu Jintao, care a condus țara între anii 2002 și 2012. În anul 2007 au fost publicate „Unele observații ale cancelariei Consiliului de Stat la RPC privind crearea sistemului creditului social”.

Atunci proiectul semăna foarte mult cu un sistem de punctaj extins de scor – evaluarea solvabilității debitorului, efectuată de compania FICO din SUA. „Utilizînd experiența mondială, trebuie perfecționat sistemul de punctaj în domeniul creditării, impozitării, îndeplinirii contractelor, calității producției”, o asemenea sarcină a fost trasată în acest document.

Deja după venirea la putere a lui Xi Jinping, Consiliul de Stat al RPC a publicat în 2014 un nou document – „Programul de creare a sistemului de credit social (2014-2020)”. Aici sistemul a devenit de nerecunoscut.

Potrivit programului, pînă în anul 2020 nu doar fiecare companie, dar și fiecare locuitor al Chinei continentale va fi supravegheat și evaluat după acest sistem în regim real. Ratingul de încredere al persoanelor fizice va fi legat de pașaportul intern. Ratingurile vor fi publicate într-o bază de date centralizată pe Internet, cu acces liber.

Deținătorii unui rating înalt vor beneficia de diferite facilități sociale și avantaje economice. Iar cei ce vor avea un rating prost vor trebui să sufere – ei vor fi afectați de sancțiuni și restricții administrative. Scopul principal, și acesta este indicat cu text deschis în „Programul Consiliului de Stat”, este ca „cei care și-au justificat încrederea să se bucure de toate beneficiile, iar cei care au pierdut încrederea să nu poată face niciun pas”.

În 2016, la mijlocul lunii decembrie, Xi Jinping, în cadrul ședinței Biroului Politic al CC al CPC a declarat: „Pentru lupta cu problema acută a deficitului de încredere trebuie să ne ocupăm serios de crearea unui sistem de evaluare a încrederii, care să cuprindă întreaga societate. Trebuie perfecționate atît mecanismele de stimulare a cetățenilor onești și care respectă legea, cît și a unui mecanism de pedepsire a celor care încalcă legea și au pierdut încrederea, pentru ca omul să nu îndrăznească, pur și simplu să nu poată pierde încrederea”.

Desigur, nu se știe exact cui anume din înalta conducere a RPC îi aparține ideea creării unui astfel de sistem. Dar, avînd în vedere faptul că sistemul s-a schimbat după venirea la putere a unei noi generații de conducători, precum și atenția pe care o acordă actualul președinte al RPC luptei anticorupție, putem presupune că inspiratorul ideologic al sistemului atotvăzător de credit social este însuși Xi Jinping.

De crearea și implementarea sistemului se pare că răspunde Comitetul de stat pentru dezvoltare și reformele din RPC. Cel puțin anume acesta publică diverse rapoarte despre procesul de creare a sistemului creditului social. Activitatea curentă este supravegheată de vicepreședintele Comitetului de dezvoltare și reforme Lien Weilan. De asemenea, acesta desfășoară ședințe cu departamentele și asociațiile de profil, le comunică dispozițiile primite de la primele persoane din țară.

Orașul-poveste

Sistemul deja funcționează în regim pilot în treizeci de orașe ale Chinei. Lider în acest domeniu a devenit orașul Rongcheng din provincia Shandong. Toți locuitorii orașului (670 de mii) primesc un rating de start de 1000 de puncte. Ulterior, în funcție de comportamentul lor, ratingul crește sau scade. Informații separate despre viața și activitatea cetățeanului parvin de la organele municipale, comerciale, de drept, judiciare într-un singur centru informațional, unde datele sînt procesate cu ajutorul tehnologiei big data, iar ratingul cetățeanului, respectiv, crește sau scade. Centrul informațional unic din Rongcheng analizează nici mai mult nici mai puțin 160 de mii de parametri din 142 de instituții. Este încurajat activ sistemul denunțurilor. Cetățeanul care a comunicat unde trebuie despre faptele nu chiar cuviincioase ale vecinului său i se oferă cel puțin cinci puncte.

Sistemul nu prevede un document unic unde ar fi scris clar ce se poate și ce nu și ce riscă persoana pentru asta. Se știe doar că, dacă ratingul tău este mai mare de 1050 de puncte, atunci ești un cetățean exemplar și ești marcat cu trei litere de A. Cu o mie de puncte poți conta pe un AA. Iar cu 900 – B. Dacă ratingul a căzut mai jos de 849, ești un purtător suspect al ratingului C, ești concediat din structurile de stat și municipale.

Iar cei care au mai puțin sau egal cu 599 de puncte, păzea. Ei sînt introduși în lista neagră cu litera D, ei devin oameni ostracizați de societate. Ei nu sînt angajați aproape nicăieri (nici în serviciul de taxi nu poți lucra cu D), nu li se oferă credite, nu li se vînd bilete la trenuri de mare viteză și de avion, nu le sînt oferite în chirie automobile și biciclete fără gaj. Vecinii se feresc de tine ca de foc, pentru că, dacă, nu dă Doamne, vei fi văzut că comunici o persoană D, imediat vei fi denunțat, iar ratingul tău va cădea fulminant în jos.

Alte cîteva exemple despre modul în care trăiesc oamenii din Rongcheng cu diferite ratinguri. Cei care au un rating de AA și mai mare primesc un credit de consum în valoare de pînă la 200 de mii de yuani fătă gaj și garanții, la rată redusă a dobînzii. Cel care are un rating A poate sta în spital fără gaj, dacă costul tratamentului nu depășește 10 mii de yuani. Cu ratingurile AA și AAA suma oferită fără gaj se majorează pînă la 20 și 50 de mii de yuani, respectiv. Deținătorii aproape sfinți ai ratingului AAA din pragul spitalului sau policlinicii sînt însoțiți de personalul medical, li se acordă orice ajutor. Dacă este necesar, li se oferă un scaun cu rotile fără gaj, femeile pot face un diagnostic precoce al cancerului colului uterin și mamografia fără programare. Locuitorii sănătoși ai orașului Rongcheng cu ratingul A+ vor obține o bicicletă în chirie fără gaj, iar o oră și jumătate vor putea merge gratuit. Pentru comparație: deținătorii ratingului C pot primi o bicicletă doar sub un gaj de 200 de yuani.

Apare întrebarea: cum să cîștigi ratinguri sau măcar să nu le pierzi? Autoritățile din Rongcheng spun: foarte simplu. E suficient să respecți legea, să achiți la timp creditele, impozitele, să respecți regulile de circulație rutieră (pentru fiecare încălcare, în afară de amenda administrativă, se scad cinci puncte), să nu încalci moravurile societății și totul va fi bine. Nu ai făcut curat după cîinele tău în curte – minus cinci puncte. Ai însoțit un vecin în etate pînă la policlinică – obții cinci puncte, explică portalul informațional Huanciuvan.

Dar problema este că atunci cînd este stabilit clar ce se poate și ce nu, începe abuzul administrativ. Ar putea suferi oameni practic nevinovați. Să ne închipuim următoarea situație: omul și-a instalat niște roți nestandardizate la mașină și s-a pornit din Rongcheng la Guangzhou. Indicațiile vitezometrului se denaturează puțin, iar pe drum camerele au fotografiat numărul de vreo 15 ori pentru depășirea nesemnificativă a vitezei. Și 75 de puncte – minus din karmă. La întoarcere șoferul indispus merge la farmacie să-și procure un calmant. Se achită cu ajutorul aplicației de pe telefonul mobil, care transmite unde trebuie datele despre cumpărătură. Sistemul îl califică drept o persoană dezechilibrată psihic și îi reduce ratingul. În consecință, un patriot exemplar nu este bun nici de taximetrist.

Cum funcționează sistemul

Pentru persoanele juridice regulile jocului sînt formulate mai clar. Companiile sînt verificate la corespunderea activității lor cu normele ecologice și juridice, sînt inspectate condițiile de muncă și securitatea muncii. Dacă nu există pretenții, companiei i se acordă un rating înalt și ea poate beneficia de un regim preferențial de impozitare, de condiții bune de creditare, de proceduri administrative simplificate după principiul „adoptarea setului incomplet”. Aceasta înseamnă că, dacă la adresarea la vreo instanță compania a prezentat un set incomplet de documente, solicitarea ei este acceptată, iar documentele ce lipsesc pot fi aduse ulterior sau expediate scanate.

Pentru cei cu un rating mic – credite scumpe, rate înalte de impozitare, interdicția la emisiunea hîrtiilor de valoare, interdicția la investițiile în companiile listate la bursă, precum și necesitatea obținerii avizului pentru investirea chiar și în domeniile pentru care accesul nu este limitat.

Dar cum anume va funcționa sistemul evaluării încrederii sociale pentru persoanele fizice, pînă în prezent rămîne o enigmă. Ce se știe pe moment? Datele despre persoane vor fi colectate din toate structurile posibile de stat, de la organele municipale și de drept, pe de o parte. Pe de alta, fapt indicat în programul Consiliului de Stat, datele vor fi colectate de opt companii private.

Apoi acest volum enorm de date va parveni la platforma unită a informației de creditare, care, apropo, deja funcționează. Ea va procesa aceste date și va crea ratinguri. Ratingurile companiilor vor putea fi văzute în Sistemul informațional național de date de credit pentru companii, iar datele persoanelor fizice – pe portalul informațional Credit China.

Primele două dintre cele opt companii private ce colectează informația sînt Alibaba și Tencent. De ce au fost selectate anume aceste companii, e clar. Tencent este deținătorul mesageriei WeChat, utilizate de 500 de milioane de oameni. Alibaba – cea mai mare platformă de comerț online, utilizată de 448 de milioane de chinezi, iar volumul vînzărilor constituie peste $ 2 miliarde. Totodată, atît Tencent, cît și Alibaba explorează activ industria financiară: serviciilor de plăți mobile ale acestor două companii – Alipay și WeChatPay le revin 90% din piața plăților mobile din China, al cărei volum a ajuns la $ 5,5 trilioane.

Ce informație pot colecta aceste companii? Cea mai valoroasă. Piața aplicațiilor mobile implică posibilități nelimitate. Se știe ce cumperi, unde cumperi. După locație se poate urmări ce locuri vizitezi, la ce oră. Poate fi evaluat venitul tău real, sfera de interese, poți fi urmărit cu cine discuți pe net, ce citești. Ce postări scrii pe rețelele de socializare, ce conținut ți-i pe plac. Alibaba, care deține nu doar platforma Alipay, dar și 31% din Weibo – cel mai mare serviciu chinez de microbloguri cu 340 de milioane de utilizatori – știe despre chinezi mai mult decît Ministerul securității naționale.

Apropo, Alibaba deja și-a lansat propriul serviciu de rating Sesame Credit. Algoritmul utilizat la estimarea ratingurilor este ținut în secret de companie. Se știe doar că ratingul depinde de timpul real indicat la înregistrarea contului pe rețelele de socializare, ce scrii, ce citești și chiar ce prieteni ai pe net. Dacă în prieteni ai persoane cu ratinguri joase, atunci ratingul tău la fel scade. Așa că mai bine să nu ai de a face cu persoane controversate.

De asemenea, potrivit directorului tehnic al Sesame Credit Li Inyung, asupra ratingului influențează și cumpărăturile. Pe internet a fost răspîndit citatul din interviul lui pentru publicația Caixin, în care Li Inyun a declarat că „cei care joacă cîte 10 ori jocuri pe calculator vor fi considerați nedemni de încredere, iar cei care vor procura cu regularitate scutece, probabil sînt niște părinți responsabil și ratingul lor va crește”.

Această temă a fost discutată pe larg printre utilizatorii serviciului chinez de microbloguri Weibo, analogul Twitter-ului. Ei chiar au încercat să creeze propria strategie de sporire a ratingurilor. Astfel, de exemplu, bloggerii afirmă că, dacă menții pe contul Alipay peste 1000 de yuani, faci la 3-5 zile mici cumpărături, utilizezi serviciile de gestionare a bunăstării și împrumuturile p2p, de exemplu, Zhaocaibao, atunci ratingul tău pe Sesame Credit va crește semnificativ. Astfel, există o versiune că consumul ar putea fi unul dintre factorii de încredere.

În vizor

Reprezentanții companiei subliniază că Sesame Credit este un proiect pilot și absolut benevol. Însă, în primul rînd, utilizatorii sînt determinați activ să prezinte date personale și sînt ademeniți în rețelele de ratinguri, jucînd pe cele mai înalte sentimente. De exemplu, pe dragoste. Serviciul chinez de cunoștințe „Baihe”, analogul Tinder, le promite inimilor solitare să le ridice anchetele pe primele rînduri, să le evidențieze profilurile pe pagina principală, dacă vor avea un rating înalt la Sesame.

În al doilea rînd, mulți nici nu știu că mașinăria funcționează împotriva lor și că ei se află demult sub supraveghere. Să luăm, de exemplu, serviciile de sharing (chirie pe termen scurt), răspîndite în număr mare în China. În lume există, preponderent, două tipuri de sharing: carsharing (chiria automobilelor) și bikesharing (chiria bicicletelor). În China pot fi închiriate biciclete, umbrele, încărcătoare pentru telefoane și mingi de baschet.

Modelul de afaceri al acestei chirii ar putea fi extrem de ineficient. Arenda unei biciclete la cel mai mare serviciu de bikesharing „Ofo” costă doar 1,5 yuani pe oră, a unei mingi de baschet în „Zhulegeqiu” – doar 1 yuani pe oră, tot atîta costă și umbrelele Molisan. Deseori, toate aceste obiecte nu sînt dotate cu detectori ai locației, instalații antifurt. Nu e de mirare că multe companii, practic, imediat, falimentează. De exemplu, Wukong Bicycle din Chingqing a fost nevoită să-și sisteze activitatea, pentru că 90% dintre bicicletele companiei au fost furate.

Dar poate problema e alta? Produsul împărțit este eliberat printr-o aplicație mobilă specială. De aceea, compania deține informația despre utilizatori. Iar pe numele hoților, care s-ar părea că nu au fost pedepsiți pentru mingea furată, deja se formează un dosar. Iar pînă în 2020, cînd sistemul va începe să funcționeze la capacitate maximă, ochiul atotvăzător va cere răsplată pentru păcatele vechi.

Cine sînt judecătorii

Întrebări, chiar pur juridice, față de sistemul creditării sociale sînt multe. De exemplu, cît de legală este utilizarea de către companii a datelor personale ale clientului în folosul persoanei terțe, care în cazul dat este statul. Desigur, companiile occidentale de tehnologii, de asemenea, utilizează uneori datele personale în propriile interese. Dar atunci ele trebuie să răspundă în fața legii.

De exemplu, reprezentanța Google în Rusia a fost amendată recent în baza decizii judecătorești pentru citirea mesajelor electronice. Un locuitor din Ekaterinburg a depus o plîngere față de Google după ce a considerat că publicitatea contextuală, propusă în serviciul email, a fost selectată în urma citirii mesajelor lui electronice. Instanța a stabilit că Google a încălcat drepturile cetățeanului la secretul personal și secretul corespondenței. Iar în China, Alibaba și Tencent vorbesc deschis despre colaborarea cu structurile de stat și utilizarea datelor personale la elaborarea ratingurilor.

A doua întrebare: ce stimulări și ce sancțiuni îi așteaptă pe oamenii cu rating înalt sau jos? Documentele oficiale nu oferă un răspuns clar. „Recomandările Consiliului de stat al RPC de elaborare și perfecționare a mecanismelor de încurajare a persoanelor cu un rating înalt de încredere și de sancționare a persoanelor care au pierdut încrederea, în scopul accelerării creări sistemului creditului social”, conțin formulări foarte vagi.

Deținătorilor ratingurilor înalte li se promit sistemul menționat mai sus de „acceptare a setului incomplet”, „undă verde în toate procedurile administrative”, precum și o susținere serioasă și preferințe la studii, angajare în cîmpul muncii, deschiderea afacerii, garanții sociale. Cei care au un rating mic, dimpotrivă, riscă diferite piedici administrative, restricții la procurarea imobilelor, biletelor de avion, la trenurile de mare viteză, restricții la ieșirea din țară, la aflarea în hotelurile de lux.

Atîta timp cît nu vor fi elaborate măsuri clare la nivel înalt, în fiecare regiune vor exista propriile reguli, ce vor fi limitate doar de imaginația autorităților locale. Deja în prezent, la Beijing, se pedepsește aspru revînzarea biletelor de tren; în provincia Jiangsu – dacă nu-ți vizitezi destul de frecvent părinții (totodată, nicăieri nu scrie cît de des ei trebuie vizitați); la Shanghai –ascunderea căsătoriei anterioare sau utilizarea nejustificată a claxonului automobilului. La Shenzhen – trecerea neregulamentară a străzii.

În sfîrșit, cea mai importantă întrebare: cine judecă? Cine decide ce se poate, și ce nu? În ce temei companiile private estimează ratingurile? Cît de credibil este sistemul? Și dacă conturile de pe rețelele sociale vor fi sparte, datele furate sau modificate ilegal? Cine va răspunde pentru asta? Poate supercalculatorul de la Sesame Credit a clacat și a creat un credit greșit. Iar în baza acestor date sînt distruse vieți de oameni, sînt emise verdicte judiciare concrete. La finele anului 2015 Judecătoria supremă a RPC, bazîndu-se pe datele Sesame Credit, a emis sancțiuni menționate în instrucțiile Comitetului de stat, pentru 5300 de persoane. La sfîrșitul lunii iulie curent erau deja 7,3 milioane de oameni cu asemenea sancțiuni.

Societatea visului chinez

În opinia autorităților chineze, în condițiile creșterii fulminante a economiei RPC, unde un rol important în joacă creditarea, necesitatea în sistemul de punctaj este evidentă, ce puțin din motive economice. Totuși, și factorii sociali și politici nu sînt mai puțini importanți pentru autorități. Cunoscutul politolog chinez Deng Yuiven a scris despre situația actuală din RPC următoarele: „Societatea în care limitele etice se erodează, are loc dezintegrarea personalității, nu există nici măcar niște rețineri elementare – ce e bun ce e rău, cînd întreaga națiune se ghidează doar de interese, o asemenea societate degradează pînă la nivelul luptei pentru existență, pînă la nivelul animalelor”.

În opinia unor intelectuali apropiați de putere, societatea unde un om onest este considerat un ratat, unde peste tot sînt falsificate produse alimentare și alte mărfuri, unde chiar se întîlnesc și pseudomonahi care colectează donații, unde la toate nivelurile înflorește corupția, unde escrocheriile financiare au devenit o normă – o asemenea societate necesită o ordonare urgentă, restabilirea moralei. Altfel, stabilitatea socială și, în cele din urmă, puterea partidului se află în pericol.

Xi Jinping înțelege perfect acest lucru. El a început cu lupta anticorupție în rîndurile membrilor de partid, iar acum intenționează să se apuce de întreaga societate. Scopul a fost anunțat încă în 2012, la scurt timp de la numirea lui Xi în funcția de secretar general – realizarea visului chinez. Dar ce înseamnă vis chinez, cum anume trebuie să fie o societate armonioase? Răspunsurile la aceste întrebări conducerea chineză le caută, probabil, în experiența istorică.

Aproximativ în anul 400 î.e.n., marele reformator chinez Shang Yang le-a ordonat oamenilor să se împartă în grupuri de cîte 5-10 familii. Ei trebuiau să se supravegheze reciproc și să poarte răspundere colectivă pentru infracțiuni. Potrivit legii, pe ușile caselor urmau să fie plasate plăcuțe cu componența familiei. Orice plecare și sosire era raportată în mod regulat superiorilor. Acest sistem a fost numit "baoji". Disputa de peste două milenii dintre adepții lui Shang Yang, legiștii care pledau pentru guvernarea societății cu ajutorul unui sistem dur de stimulări și pedepse, și adepții confucianismului, care erau pentru educația în popor a normelor etice cu ajutorul educației și exemplului personal al conducătorilor, a devenit unul dintre principalele stimulente în dezvoltarea gîndirii administrative în China.

Autoritățile din Rongcheng au decis să aplice metodele verificate de milenii în noul sistem al creditului social. Doar că populația orașului a fost împărțită în blocuri nu de cîte 5-10, ci de cîte 400 de familii. Dar acestea la fel trebuie să se urmărească unul pe altul. Totodată, sînt desemnați niște observatori speciali, responsabil pentru fiecare bloc, care îl verifică cu regularitate, colectează dovezi foto-video ale comportamentului neadecvat și expediază aceste date unde trebuie.

Efectele politice ale unui asemenea mecanism de control social în China au fost descrise demult. Clasicul istoriografiei chineze Sima Qian, care a trăit în sec. II-I î.e.n., contemporanul lui Polybius, scria că baoji, cu răspunderea în lanț și urmărirea reciprocă era folosită deseori de autorități în lupta cu opoziția și colectarea impozitelor.

Desigur, în documentele oficiale se menționează că puterea supremă trebuie să fie o locomotivă și un exemplu de urmat în noul sistem de credit social. Însă măsurile concrete și proiectele pilot, deocamdată, se răspîndesc asupra funcționarilor de partid de rang inferior. De exemplu, școala de partid de pe lîncă Comitetul PCC din provincia Sichuan a semnat recent cu Universitatea de Electronică și Tehnologii din RPC un acord privind crearea primului sistem din țară de ratinguri și evaluare a siguranței pentru funcționarii de rang inferior. Sistemul se numește „Norul roșu deștept”.

Cu ajutorul tehnologiei intelectului artificial și a big data, sistemul va analiza despre fiecare funcționar informații despre prezența la ședințele de partid, studiile, starea familială. Sistemul va compara datele despre veniturile funcționarului și ale membrilor familiei lui cu imobilele și obiectele de lux procurate. În baza acestor date, precum și a informației despre activitatea funcționarului pe rețelele de socializare va fi evaluat nivelul de încredere politică a acestuia. Se menționează că astfel va fi mai ușor de prognozat comportamentul funcționarului, de apreciat imaginea lui morală și de depistat potențialii funcționari corupți.

Dar cine va restricționa puterea supremă? Institutul de Studii Politice „Asan” (Coreea) a calificat sistemul creditului social drept „coșmarul lui George Orwell”. Timpul va arăta dacă sistemul creditului social se va transforma într-o dictatură digitală a secolului XXI, într-un Big Brother, care te urmărește mereu. Nu e clar dacă va exista vreun control și restricții pentru Big Brother. Deocamdată, pentru locuitorii Chinei este rezonabilă o recomandare a lui Orwell din „1984”: dacă vrei să păstrezi un secret, trebuie să-l ascunzi chiar și de tine.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?