X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cursă caritabilă de ciclism în Moldova

22 aug. 2017,, 14:21   Societate
2054 0

Un grup alcătuit din 20 de entuziaști ai Asociației Courir pour Guerir din Montbrison, Franța, persoane cu nevoi speciale, se află în perioada au ajuns în Republica Moldova pentru o cauză nobilă.

Ei vor porni de astăzi, 22 august, într-o cursă prin Orhei, Nisporeni, Telenești și Ungheni, pe biciclete și triciclete adaptate pentru persoanele cu deficiențe locomotorii, transmite IPN.

Pe itinerar, membrii Courir pour Guerir vor vizita spitale, școli, centre pentru persoane cu nevoi special și asociații specializate, vor dona materiale și ustensile medicale, obiecte de papetărie, dar și vor demonstra prin propriul exemplu că dizabilitatea nu este o sentință, iar modul activ de viață este posibil în orice condiții.

Consilierul pentru cooperare și acțiune culturală al Ambasadei Franţei, Jeremie Petit, este de părere că în Republica Moldova accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități este o problemă foarte importantă. În Chișinău și în alte raioane, persoanele cu nevoi speciale au probleme de mobilitate, din cauza că străzile și clădirile nu sînt adaptate pentru nevoile lor. Diplomatul spune că proiectul care adună persoane cu necesități speciale din Franța va da un semnal de speranță și încredere semenilor din Republica Moldova.

Președinta Asociației Courir Pour Guerir, Marie France Beldame, a menționat că acest proiect este unul excepțional pentru ei, participanții, indiferent de eforturile organizatorice care au trebuit depășite. „Primul pas este făcut și cel mai important mesaj pe care vrem să-l transmitem este că viața continua indiferent de ce se întîmplă”, a spus Marie France Beldame.

„Am acceptat invitația de a găzdui niște oameni absolut deosebiți și plini de energie, care ne inspiră să trăim viața la maxim și să depășim limitele propriei experiențe. Credem că fiecare om are dreptul la șanse egale, iar noi încercăm să contribuim prin sprijin financiar, voluntariat și alte acțiuni, la incluziunea persoanelor cu nevoi special”, a declarant secretarul general al Mobiasbancă, Stela Ciobanu.

Participanții în cursă vor avea o întîlnire cu o membrii Asociației oamenilor cu nevoi speciale din Telenești. Tot în Telenești, la spital, vor ajunge în curînd, din Franța, două camioane cu echipamente medicale, paturi adaptate și alte lucruri necesare pentru viață. De asemenea, participanții vor avea o întîlnire și cu membrii unei organizații pentru copii cărora le-au adus jocuri, haine și cărți.

Marie Christine Visac are paralizată partea stîngă a piciorului, iar mîna stîngă nu este deloc mobilă, acesta fiind rezultatul unui accident. Ea va participa în cursă cu o tricicletă care, spune ea, este adaptată în așa fel încît să treacă ușor de la o viteză la alta Marie Christine este pentru prima data în Republica Moldova.

Michelle Rouge este și el pentru prima data în Republica Moldova și participă la un astfel de proiect la fel, pentru prima data. Pentru că el cunoaște limba romînă la nivel de comunicare, Michelle va fi și participant și translator.

Participanții vor parcurge în fiecare zi o distanță prestabilită. Cursa va dura o săptămînă și se va termina pe 28 august.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?