Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În 2018, ar putea crește prețul serviciilor electronice

21 aug. 2017,, 21:00   Societate
3504 2

Serviciile de telefonie, internet și televiziune ar putea costa mai scump începînd cu anul viitor. Agenții economici bat alarma.

Ei spun că guvernarea intenționează să introducă o nouă taxă de 1,5 % din veniturile lunare pentru toți operatorii. Modificarea se regăsește în politica bugetar fiscală pentru 2018. Dacă va fi admisă, aceasta va crește povara fiscala asupra businessului mic și mijlociu. În rezultat, vor avea de suferit consumatorii finali.

Potrivit antreprenorilor, începînd cu anul 2000 și pînă în prezent doar operatorii de telefonie mobilă erau obligați să achite o taxă de 2,5% la sută din venituri, aceasta fiind percepută ca „taxă de lux”.

În prezent însă, telefonia mobilă nu mai reprezintă un lux, iar operatorii au cerut anularea acesteia. În acest sens, prestatorii de servicii susțin că, sub pretextul micșorării taxei de la 2,5% la 1,5%, guvernarea vrea să impună ca nu doar operatorii de telefonie mobilă să achite taxa micșorată, ci și furnizorii de internet și televiziune.

„Noi sîntem categoric împotrivă de a introduce taxa, substituind taxa de 2,5 % pe una ca și cum mai mică, însă care va fi extrapolată pentru toți furnizorii. Astăzi de asemenea taxa despre care vorbim ea va fi pusă pe umerii consumatorului final. Operatorul în cazul în care va simți că nu va putea duce povara aceasta. Ei vor fi nevoiți să majoreze costul serviciilor care sînt prestate”, explică Sergiu Sîtnic, vicedirectorul unei companii de prestare a serviciilor electronice.


Reprezentanții Asociației Patronale a Radiodifuzorilor susțin că autoritățile nu s-au consultat cu reprezentanții mediului de afaceri. Agenții economici susțin că vor avea de suferit în special operatorii mici din raioane.

„Operatorii și așa plătesc impozite destul de mari. Noi achităm drepturile de proprietate asupra canalului, etc. Aș vrea să știu pe ce se bazează autorii acestui proiect și în baza căror criterii a fost stabilit că trebuie să fie anume 1,5 %, dar nu 2 procente sau 10 %”, afirmă Vladimir Topal, Președintele Asociației Patronale a Radiodifuzorilor din Moldova.

În aceeași ordine de idei Armen Tsitsinovskii, directorul unei companii de prestare a serviciilor electronice susține: „Acest impozit va distruge mulți operatori, în special din sate. Acolo unde un pachet costă 30 de lei, iar profitul este de aproximativ 10 procente, atunci impozitul de 1,5 la sută, poate fi jumătate din profit”.

Reprezentanții Platformei DA consideră că prin introducerea unei taxe noi, guvernarea pur și simplu vrea să recupereze miliardul furat.

„După furtul miliardului de dolari, guvernanții au adus țara în colapsul economic și pentru a găsi modalități, caută cu înfrigurarea tot soiul de noi metode de a acumula bani în bugetul statului”, a declarat Chiril Moțpan, secretarul general al Platformei DA.

Iar, Alexandru Slusari, vicepreședinte PPDA a menționat: „Considerăm că există multiple metode de recuperare a veniturilor în sumă de circa 100 milioane de lei care în prezent sînt încasate în urma achitării acestui impozit neoficial”.

Ministrul Finanțelor nu a fost de găsit pentru a comenta declarațiile celor de la PPDA. Totuși, reprezentanții Ministerului susțin că inițiativa se află abia la etapa discuțiilor. În acest sens, PPDA a chemat ONG-urile și partenerii de dezvoltare sa se implice cu expertiza, pentru a bloca impunerea noii taxe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?