X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Pe 1 iulie, în Moldova va fi lansat serviciul de portabilitate a numerelor telefonice

25 iun. 2013,, 14:27   Economie
5258 0
Foto: mail.ru
Începînd cu 1 iulie 2013, în Republica Moldova va fi lansat serviciul de portabilitate a numerelor de telefonie mobilă. Astfel, acest serviciu permite clienților să-și păstreze numărul de telefon atunci cînd este schimbat furnizorul de rețele și servicii de telefonie. Despre aceasta au anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, și directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Sergiu Sîtnic. Potrivit oficialilor, toți cei trei operatori de telefonie mobilă și administratorul bazei de date centralizate privind portabilitatea numerelor telefonice au încheiat cu succes testările proceselor tehnologice și au confirmat că sînt gata să lanseze la 1 iulie acest serviciu.

De asemenea, la 31 iulie 2013, în Moldova va fi lansat și serviciul de portabilitate a numerelor de telefonie fixă. În cadrul conferinţei de presă Pavel Filip a menționat că implementarea portabilităţii numerelor telefonice în Moldova consemnează o nouă etapă în dezvoltarea pieţei serviciilor de telefonie şi apropierea acesteia de standardele europene. Studiile recente arată că portabilitatea numerelor aduce beneficii importante atît utilizatorilor, care pot beneficia de oferte mai atractive, fără a-şi schimba numărul de telefon, cît şi pentru furnizori, care îşi pot creşte cota de piaţă. Filip și-a exprimat convingerea că intensificarea concurenţei între furnizori va conduce nu numai la extinderea gamei de servicii, dar şi la îmbunătăţirea calităţii lor şi a deservirii clienţilor.

La rîndul său, Sergiu Sîtnic, a precizat că principalele trei beneficii pe care le aduce portabilitatea numerelor sînt creşterea libertăţii de alegere a utilizatorului, intensificarea concurenţei şi scăderea tarifelor. El a accentuat că portabilitatea numerelor diminuează reticenţa utilizatorilor de a schimba furnizorul de servicii de telefonie şi le asigură o mai mare libertate de alegere, generează apariţia unor servicii mai bune şi a unor oferte mai avantajoase, iar pe termen lung va determina diminuarea diferenţelor actuale dintre tarifele “în reţea” şi cele “în afara reţelei”.

Orice utilizator va putea beneficia de serviciul de portabilitate a numerelor în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea unei cereri la furnizorul pe care l-a ales. La renunțarea la serviciile de telefonie mobilă oferite de un furnizor (furnizor donor) în favoarea altui furnizor (furnizor acceptor), utilizatorul nu va fi facturat de către furnizorul donor pentru portarea numărului, costurile aferente serviciului de portabilitate fiind suportate de furnizorul acceptor.

Pentru informații mai detaliate privind serviciul de portabilitate utilizatorilor de telefonie li s-a pus la dispoziţie o pagină de Internet www.portare.md, dezvoltată de Administratorul bazei de date centralizate (BDC) pentru portabilitatea numerelor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?