Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

MAIB din nou a scos la vînzare peste 43 la sută dintre acțiunile sale

21 aug. 2017,, 17:11   Business
3268 0

Moldova-Agroindbank din nou a scos la vînzare peste 14 la sută dintre acțiunile nou-emise prin două pachete unice a cîte 3,53 la sută și 39,58 la sută dintre acțiuni.

Valoarea lor inițială totală depășește 450 de milioane de lei, relatează NOI.md.

După cum se menționează în comunicatul BC „Moldova-Agroindbank”, prin intermediul pieţei reglementate a Bursei de Valori a Moldovei, la vînzare au fost scoase: pachetul unic de 36 605 acţiuni ordinare nominative nou-emise de clasa I (3,53 la sută), la preţul iniţial de 1064,02 lei per acţiune (valoarea totală a pachetului va constitui cel puțin 38,95 milioane de lei), precum și pachetul unic de 389760 acţiuni ordinare nominative nou emise de clasa I (39,58 la sută), la preţul iniţial de 1054,71 lei per acţiune (411,08 milioane de lei). Perioada licitației: de la 12 decembrie 2017 pînă la 26 decembrie 2017.

De menționat că aceste pachete de acțiuni au mai fost scoase la licitația care a avut loc de la finele lunii septembrie pînă pe 26 decembrie 2016, însă nu au fost vîndute. Acţiunile de clasa I emise de BC „Moldova-Agroindbank” au fost scoase la vînzare în temeiul hotărîrilor Comitetului executiv al Băncii Naţionale a Moldovei, prevederilor Legii instituţiilor financiare, Hotărîrii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare cu privire la etapele, termenele, modul şi procedurile de anulare a acţiunilor şi emiterea de noi acţiuni ale B.C. „Moldova-Agroindbank” cu modificările operate prin Hotărîrea cu privire la modificarea şi completarea Hotărîrii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, în special în ceea ce ţine de termenul de vînzare a acţiunilor noi emise de emitent, acesta fiind stabilit de 15 luni din momentul expunerii la vînzare a acţiunilor nou-emise, precum și a hotărîrii Comitetului de conducere al băncii.

În conformitate cu hotărîrea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, acţiunile nou-emise ale BC „Moldova-Agroindbank” pot fi procurate doar de persoanele care au obţinut permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naţionale a Moldovei.


Anterior Banca Națională a Moldovei a blocat prin hotărîrea sa acțiunile mai multor grupe de acționari ai MAIB în a căror proprietate s-au aflat în total 3,53 la sută și, respectiv, 39,58 la sută dintre acțiuni. BNM a menționat că ei au acționat concertat în raport cu Banca, procurînd o cotă substanțială în capitalul social al Băncii, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale.

Potrivit legislației, proprietarilor li s-au acordat 90 de zile pentru vînzarea acestor acțiuni pe piața valorilor mobiliare din Moldova. Însă, deoarece acțiunile nu au fost vîndute în termenul stabilit, potrivit dispoziției CNPF, administrația Băncii a adoptat decizia privind anularea acestor pachete și efectuarea noii emisii de aceeași mărime pentru o vînzare deschisă pe Piața Valorilor Mobiliare.

Președintele Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a menționat în repetate rînduri că ambele grupe de investitori sînt interesate în procurarea pachetelor de acțiuni ale Moldova-Agroindbank , dar așteaptă hotărîrea Curții Constituționale referitoare la caracterul irevocabil al hotărîrilor BNM, inclusiv privind blocarea sau vînzarea acțiunilor băncilor comerciale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?