X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Un fenomen produs în zona Peninsulei Iberice va schimba harta lumii

25 iun. 2013,, 12:41   Ştiinţă şi IT
9729 5

O echipă de geologi de la Universitatea Monash a descoperit o nouă zonă de subducţie pe coasta Portugaliei, fapt ce ar putea determina apropierea continentului European de America, relatează Science Daily.

Potrivit sursei citate, specialiştii au localizat o fractură a scoarţei terestre în zona Penisulei Iberice. Acest lucru ar indica stadiul incipient al unui nou Ciclu Wilson, precum cel care a condus la formarea continentelor în forma lor actuală.

„Am detectat începutul unor noi zone active – este o zonă de subducţie aflată încă în faza embrionară”, a explicat dr. João Duarte, conducătorul studiului.

„Activitatea seismică, inclusiv cutremurul din 1755 care a devastat Lisabona, ne-a indicat că în zona respectivă ar putea exista mişcări tectonice convergente. Am reuşit pentru prima dată să obţinem dovezile necesare pentru a demonstra existenţa fenomenlui, precum şi pentru a înţelege exact mecanismul întregului proces”, a adăugat Duarte.

Geologul a precizat că subducţia observată în zona Peninsulei Iberice va duce la apropierea acesteia de SUA. Acest fenomen se va petrece însă în circa 220 milioane de ani, a precizat dr. João Duarte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав