Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Japonia a lansat un al treilea satelit de geolocalizare

19 aug. 2017,, 21:00   Externe
2621 0

O rachetă japoneză din gama H-2A a decolat sîmbătă pentru a plasa pe orbită un al treilea satelit de geolocalizare în cadrul unui dispozitiv complementar cu sistemul american GPS, cu misiunea de a îmbunătăți serviciile de acest tip care sînt disponibile în Japonia, informează AFP.

După o amînare de o săptămînă, a 35-a rachetă din gama lansatoarelor spațiale H-2A a decolat la ora locală 14.29 (05.29 GMT) de la baza Tanegashima, aflată în sudul arhipelagului nipon, potrivit imaginilor transmise în direct de Agenția de explorare spațială japoneză (JAXA).

Lansarea a fost realizată pentru JAXA de grupul industrial Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

"Racheta urmează traiectoria prevăzută", a precizat comentatorul serviciului video al JAXA, în primele minute după lansare.

Dacă totul va funcționa așa cum este prevăzut, odată separat de rachetă, satelitul Michibiki No3 se va alătura altor două dispozitive similare, denumite Michibiki și Michibiki No2, lansate în 2010 respectiv în iunie 2017. Un al patrulea satelit de același tip va fi lansat pînă la sfîrșitul acestui an.


Misiunea are scopul de a permite JAXA să demareze în 2018 un serviciu de localizare, funcțional timp de 15 ani, complementar cu sistemul american GPS, care va oferi acestuia din urmă un nivel de precizie superior în comparație cu funcțiile sale actuale. Informațiile transmise de pe orbită vor fi recepționate în Japonia, Australia și în alte cîteva regiuni din Asia.

În teorie, sistemul GPS permite localizarea unui element fix sau mobil de pe Terra cu un grad de precizie de aproximativ 10 metri. Totuși, această precizie depinde în mare parte de condițiile meteorologice și terestre și de vizibilitatea sateliților.

Arhipelagul nipon, cu orașe dense, ce conțin veritabile "păduri" de zgîrie-nori, și un relief foarte accidentat, este una dintre zonele de pe Terra unde precizia teoretică este dificil de atins, potrivit cercetătorilor de la JAXA.

Este nevoie să se primească simultan semnale de la mai mulți sateliți GPS pentru situarea unui obiect. Seria de sateliți Michibiki va fi mai ușor de vizualizat de pe solul nipon decît sateliții din constelația GPS, deoarece sînt situați în apropiere de zenit. Astfel, se vor obține un semnal care este disponibil în orice moment și un grad de precizie de 2 metri, care poate ajunge în anumite cazuri pînă la cîțiva centimetri.

O mai bună densitate de informații va autoriza dezvoltarea unor noi servicii care se bazează pe geolocalizare, în scopuri publice (securitate, trafic rutier etc.), personale și profesionale.

De asemenea, vor fi posibile servicii geolocalizate ce permit transmiterea grupată a unor mesaje automatizate, în cazul producerii unor seisme sau al emiterii unor alerte de tsunami.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?