X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

O companie din Moldova, sancționată pentru salarii „în plic”

18 aug. 2017,, 11:51   Business
4720 0

Pentru prima dată în Moldova, un agent economic va fi sancționat pentru încălcarea legislației muncii și achitarea salariului fără a-l reflecta în evidența contabilă.

Acest fapt a fost comunicat de Inspectoratul Fiscal de Stat, care a menționat că a înregistrat acest caz de încălcare a legii în luna aprilie a anului curent, iar instanța de judecată a emis hotărîrea privind recunoașterea vinovăției agentului economic de comiterea contravenției acum cîteva zile. Potrivit legislației, acesta va achita o amendă de 50 de mii de lei.

Se menționează că, în urma acțiunilor întreprinse, angajații SFS au acumulat probe suficiente care să demonstreze utilizarea de către contribuabil a schemelor de achitare a salariului în plic.

În acest context, SFS atenționează toți angajatorii că astfel de acțiuni se vor desfășura în continuare, respectiv, în scopul evitării aplicării sancțiunilor prevăzute de legislație, urmează a se asigura respectarea normelor legale.

Potrivit SFS, în prima jumătate a anului 2017, Serviciul Fiscal de Stat a vărsat 8 milioane 883,6 de mii de lei suplimentar în buget ca rezultat al acțiunilor de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” și al muncii „la negru”.


Acest fapt a fost posibil grație acțiunilor desfășurate cu regularitate de SFS, comun cu Inspectoratul de Stat al Muncii, Ministerul Afacerilor Interne și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova. Acestea au drept scop combaterea și prevenirea fenomenului muncii la negru și celui al achitării salariului în plic.


Astfel, în urma acțiunilor desfășurate pe parcursul celor 6 luni ale anului curent, SFS a stabilit multiple încălcări ale legislației în domeniul raporturilor de muncă (diminuarea fondului de salarizare, impozitului pe venit, contribuțiilor de asigurări sociale și primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală). Totodată, au fost adoptate 116 decizii asupra cazurilor de încălcare a legislației, inclusiv referitoare la încălcările ce vizează corectitudinea calculării și achitării plăților salariale, impozitelor și defalcărilor aferente acestora. Astfel, au fost calculate suplimentar la buget impozite, taxe și alte plăți în sumă totală de 8883,6 mii de lei, din suma totală fiind deja achitate 2 milioane 221,7 mii de lei.

Totodată, în urma acțiunilor de specialitate, au fost identificate 126 de persoane care practică munca „la negru” și beneficiază de salarii „în plic”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?