X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

O afacere de succes a unei familii din Cahul, realizată în cadrul PARE 1+1

18 aug. 2017,, 12:12   Business
4862 0

Ministerul Economiei și Infrastructurii a citat un exemplu de realizare cu succes a unui proiect de afacere în cadrul Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1, prin intermediul căruia statul alocă granturi sub formă de asistență suplimentară muncitorilor migranți care doresc să investească mijloacele cîștigate în străinătate în dezvoltarea propriei afaceri, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, în timpul vizitei sale de lucru în raionul Cahul vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, a vizitat satul Roșu, unde s-a documentat cu activitatea Companiei „Aqualand-S”, fondate în 2015 de familia Spînu, beneficiar al creditului nerambursabil în cadrul Programului PARE 1+1 în valoare de 200 de mii de lei din partea Guvernului Moldovei.

Fondatorii Companiei, familia Spînu, cu banii proveniți de peste hotare, de la părinții soției, au decis să lanseze o afacere în domeniul prestării serviciilor de agrement. Ideea privind inițierea unei astfel de afaceri a fost condiționată de lipsa ofertei de servicii similare, atît în orașul Cahul, cît și în sudul Moldovei.

În primul an de activitate a fost deschisă o piscină pentru maturi cu o suprafață totală de 250 de metri pătrați, un teren de joacă pentru copii, un teren de volei pe nisip și fotbal etc. Din contul grantului și al propriilor surse a fost dezvoltată infrastructura căilor de acces, construit sistemul de aprovizionare cu apă, irigare și canalizare. Valoarea totală a proiectului investițional constituie circa 508 mii de lei. În iulie 2017 antreprenorul a beneficiat de un grant în valoare de 200 de mii de lei, direcționat în dezvoltarea infrastructurii centrului de agrement.


Vicepremierul Octavian Calmîc a salutat inițiativa familiei Spînu, remarcînd spiritul de idee, precum și volumul de investiții făcute în construcția și amenajarea locului de agrement. „Acesta este un exemplu concret de investiții eficiente a remitențelor, de noi abordări din partea tinerilor care au o altă viziune asupra dezvoltării social-economice a țării. Noi vom susține în continuare persoanele cu idei inovatorii, dornice să contribuie la dezvoltarea economică a statului. Anume reușind din acest considerent, la ședința Guvernului din 10 august curent a fost aprobată hotărîrea de majorare a cuantumului maxim al finanțării nerambursabile alocate din contul Programului PARE 1+1 de la 200 de mii la 250 de mii de lei”, a menționat ministrul Economiei.

Analiza rezultatelor implementării Programului PARE 1+1 denotă că la un leu obținut sub formă de grant se investesc 3 lei în dezvoltarea afacerii. Conform datelor Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, pe parcursul anului 2016 au fost finanțate 346 de proiecte în sumă totală de 66,97 milioane de lei, ceea ce va atrage investiții în economia națională de 248,5 milioane de lei.

Programul PARE 1+1 a fost lansat în 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încît fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?