X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Apicultorii vor primi recipiente pentru colectarea mierii

17 aug. 2017,, 17:42   Economie
2574 1

Circa 21 de mii de recipiente pentru colectarea mierii vor fi distribuite apicultorilor din Republica Moldova.

Acestea sînt oferite pentru a preveni riscul contaminării mierii și pentru a asigura un produs calitativ și sigur pentru consumatorii din țară și de peste hotare. Potrivit Agenției de Dezvoltare Regională Sud, noile recipiente pentru colectarea mierii vor îmbunătăți condițiile de igienă la depozitarea, transportarea, colectarea și ambalarea mierii, transmite IPN.

Recipientele au fost procurate în cadrul programului de granturi al Proiectului USAID Agricultura Performanta în Moldova. Primul lot de 6 720 de recipiente pentru colectarea mierii de albini au ajuns deja în Moldova și sînt distribuite apicultorilor din diferite regiuni.

Anual, în Moldova, sînt colectate circa patru mii de tone de miere, inclusiv miere de mai, miere de salcîm, miere de tei și miere din flori. Exporturile de miere din Republica Moldova au crescut de 12 ori în ultimii zece ani – de la 245 de tone în 2006 la 3 160 tone în 2016. Exportul de miere pe piața Uniunii Europene are perspective în situația în care producția internă de miere în Uniunea Europeană acoperă doar 60% din consum.

Pentru a spori accesul pe piața UE, producătorii și exportatorii moldoveni trebuie să respecte standardele UE, iar o constrîngere semnificativă în ceea ce privește respectarea standardelor pentru exportatorii de miere din Moldova este utilizarea recipientelor nestandardizate pentru transportarea mierii de la producător către exportatori sau pe piață. În prezent mierea este colectată, de regulă, în găleți de calitate inferioară, cutii de aluminiu și alte vase nestandarde din plastic, care afectează calitatea produsului final.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?