Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Moldova ca parte a ”lumii americane”

18 aug. 2017,, 08:40   Politică
22350 25

Xenia Florea

Joi, 17 august, președintele Igor Dodon a mers în inspecție la încă două obiecte militare – în raionul Florești.

În următoarele săptămîni șeful statului intenționează să inspecteze toate unitățile, bazele și poligoanele militare din Republica Moldova, precum și să convoace Consiliul Suprem de Securitate pentru a obține „mai multe detalii” despre faptul cît de departe au ajuns relațiile dintre Pentagon, NATO și Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

Undeva în cîmpia de la Bulboaca…

Acțiunile comandantului suprem au fost determinate de scandalul din jurul planurilor americanilor de modernizare a poligonului de la Bulboaca. Aceste planuri ar fi trecut neobservate dacă postul de televiziune Russia Today (RT) nu ar fi atras atenția asupra anunțului privind desfășurarea tenderului Departamentului Naval al SUA (acestea sînt publicate zilnic cu zecile pe site-ul guvernamental Federal Business Opportunities).

Săptămîna trecută RT a comunicat că una dintre subdiviziunile Pentagonului caută un contractant pentru construcția noilor obiecte pe teritoriul bazei de aplicații a Armatei Naționale a Moldovei din Bulboaca „pentru exerciții militare în condiții de oraș”. Aici vor fi înălțate opt clădiri, trei dintre care sînt obligatorii – sediu pentru oficii, bloc de locuit și hotel. Construcții auxiliare vor fi școala, stația de deservire tehnică, un bloc locativ cu multe etaje și un centru comercial. Valoarea contractului variază de la 100 de mii pînă la 250 de mii de dolari.


Pe site-ul Federal Business Opportunities anunțul investițional respectiv a fost publicat pe 2 august. Adică acum două săptămîni, Departamentul Naval al SUA doar și-a făcut publică intenția de a moderniza baza de aplicații a Armatei Naționale a Moldovei. Totuși, la începutul acestei săptămîni, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a mers la poligonul de la Bulboaca pentru a se clarifica pe loc ce și cum construiesc americanii.

E clar că în cadrul verificării șeful statului nu a depistat pe poligon „lucrări cu caracter dubios, care ar corespunde zvonurilor despre o posibilă destabilizare a situației în regiune, participării sau imixtiunii forțelor militare ale altor state”. Dar, în orice caz, a avertizat că, dacă Guvernul și majoritatea parlamentară, cu suportul partenerilor de la Washington, vor încerca să implice țara într-un conflict militar regional în calitate de participant la lupta geopolitică din regiune, atunci el, în calitate de președinte, va întreprinde „măsuri ferme” pentru asigurarea păcii și securității naționale. „Ei încă nu au văzut proteste conduse de președintele țării”, a declarat Igor Dodon.

Cine și ce va exersa la Bulboaca

Pe site-ul Federal Business Opportunities anunțul de tender al Departamentul Naval al SUA privind modernizarea bazei de aplicații de la Bulboaca a Armatei Naționale a fost plasat sub titlul „Proiectarea și construcția obiectelor pentru testarea operațiunilor militare în condiții de oraș în baza Centrului de antrenament de la Bulboaca, Moldova”. Și Moscova, și Tiraspolul au calificat univoc planurile părții americane (poligonul de la Bulboaca se află la 20 km de Bender și la 30 km de Tiraspol).

„Americanii încep pregătirea diversioniștilor și a forțelor speciale ale RM în cazul unui nou conflict armat cu Transnistria”, a scris pe rețele de socializare vicepremierul rus, reprezentantul special al președintelui FR pentru Transnistria, Dmitri Rogozin. Iar ex-ministrul de externe al regiunii transnistrene Valeri Lițkai, într-un interviu pentru primul canal transnistrean, a declarat: „Ce oraș în care ar putea fi provocate lupte de stradă se află lîngă Bulboaca? Desigur, Bender. Ținta este Benderul. E clar că în 1992 proaspăta armată moldovenească a venit aici și s-a dovedit a fi nepregătită de lupte stradale. În consecință, a suportat pierderi majore. Iar acum ei se pregătesc din timp”.

Reprezentanții Ministerului Apărării al Republicii Moldova resping categoric aceste concluzii, insistînd asupra caracterului „pașnic” al viitoarei reconstrucții a poligonului de la Bulboaca, cu sprijinul financiar al Statelor Unite.

„În cadrul Inițiativei Globale de susținere a operațiunilor de pacificare (GPOI), Ministerul Apărării a obținut un grant de 1,6 milioane de dolari pentru modernizarea infrastructurii bazei militare de la Bulboaca. După modernizare, poligonul trebuie să se transforme într-un centru de pregătire a militarilor Armatei Naționale a Moldovei pentru participarea la operațiunile internaționale de menținere a păcii sub mandatul ONU. Această activitate nu este legată de NATO și nu afectează neutralitatea statului”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Apărării.

Însă, precum menționează experții, una nu încurcă alteia. Precum a declarat pentru portalul Azeri.Today politologul Victor Josu, pe teritoriul poligonului militar orice obiecte „civile” au cel puțin o destinație dublă, adică pot fi folosite ușor și în scopuri necivile. În acest sens Bulboaca nu este singurul exemplu de construire de către militarii americani în Moldova a așa-ziselor obiecte civile.

Este și fostul aerodrom de la Mărculești, care, deși a fost trecut din gestiunea Ministerului Apărări în cea a Ministerului Economiei și a obținut oficial statutul de aeroport internațional civil, este capabil să primească și avioane militare.

„Astfel, anul trecut, la Mărculești a aterizat un avion militar al SUA cu un grup întreg de generali americani la bord. Despre scopurile vizitei în Moldova societatea civilă nu a fost informată. Anterior, cu susținerea SUA, au fost instalate obiecte ale infrastructurii aerodromului, iar la necesitate, acolo pot fi amplasate și contingente militare”, a declarat Victor Josu pentru portalul azer.

Așa că pe poligonul modernizat de la Bulboaca pregătirea militarilor moldoveni pentru participarea la operațiunile internaționale sub mandatul ONU în orice moment s-ar putea schimba cu pregătirea acțiunilor militare în condiții de oraș. Apropo, nu doar cu participarea ostașilor moldoveni.

În opinia expertului militar rus Victor Litovkin, după modernizarea poligonului de la Bulboaca, aici ar putea fi antrenați și militarii americani din cadrul Batalionului 1 al regimentului 8 al brigăzii 3 de blindate „Fighting Eagles”, dislocat în România pe teritoriul bazei aeriene Kogălniceanu din Constanța. Militarii americani sînt oaspeți frecvenți ai poligonului de la Bulboaca. Recent, pe 6 august, aici s-au încheiat aplicațiile comune ale armatelor SUA și Moldovei „Dragoon Pioneer-2017”.

„De ce pentru aceste aplicații au fost alese condiții de oraș e clar. Soldații americani nu pot lupta în cartierele locative – acest fapt a fost demonstrat în cadrul operațiunii de cucerire a orașului irakian Mosul. Aceasta a durat aproape nouă luni – din octombrie 2016 pînă în iulie 2017, menționează Victor Litovkin. Și, deși se considera că aceasta a fost desfășurată de armata irakiană împotriva teroriștilor ISIS, se știe bine că în fiecare subdiviziune irakiană de la companie pînă la batalion, erau prezenți instructori americani, care conduceau tacit această operațiune, nemaivorbind de susținerea acordată de Pentagon aliaților săi prin atacurile aeriene, oferirea informației operative și altor date. Dacă ne amintim că orașul sirian Aleppo, care nu e cu nimic mai prejos de Mosulul irakian, a fost ocupat de militarii sirieni cu susținerea forțelor militare ruse doar în trei luni, cu mai puține victime printre civili decît pe malul rîului Tigru, atunci e clar că conducerea SUA a fost extrem de nemulțumită de pregătirea specialiștilor săi militari în operațiuni stradale. Acum această lacună trebuie înlăturată de poligonul moldovenesc Bulboaca”.

„Noi nu sîntem piese”?

„Moldova e un stat neutru și eu nu voi admite ca soldații moldoveni să fie piese în mașinăria vreunui bloc militar, fie el din Vest sau din Est”, a declarat Igor Dodon după vizita de inspecție pe poligonul de la Bulboaca. În săptămînile ce urmează președintele intenționează să inspecteze și alte obiecte militare de pe teritoriul țării.

Și este ce inspecta. Acum cîțiva ani circulau zvonuri că, lîngă Briceni, în apropierea frontierei cu Ucraina, în incinta fostei tabere de pioneri ar activa o bază militară a SUA pentru pregătirea detașamentelor cu destinație specială, inclusiv soluționarea situațiilor „de criză”. Aceste zvonuri nu au fost confirmate oficial.

Iar zilele acestea, pe rețelele de socializare a mai apărut o informație la temă – Centrul de pregătire al MAI (tirul „Dinamo”), amplasat la Chișinău în parcul forestier dintre sectoarele Rîșcani și Ciocana, în curînd va fi închis (demisiile angajaților deja au început), iar în locul lui va fi construit un nou centru de instruire al NATO cu hotel și cazarmă pentru 400 de militari. Construcția acestui obiect este explicată tradițional ca „asistență în întărirea bazei tehnico-militare a structurilor militare”.

Și totuși, în pofida seriozității intențiilor anunțate ale președintelui, randamentul vizitelor lui la obiectele militare trezește îndoială. Unul dintre politologi a spus cîndva că Moldova nu mai trebuie să adere la NATO – NATO e deja în Moldova. Apropo, acest lucru îl demonstrează site-ul Ministerului Apărării al RM.

Despre vizita recentă a șefului statului și comandantului suprem la poligonul de la Bulboaca pe site-ul Ministerului Apărării nu se spune niciun cuvînt. Conținutul ultimelor știri de pe site-ul Ministerului Apărării: „Un grup de 20 de ofițeri ai Armatei Naționale participă la seminarul de logistică militară desfășurat de către instructorii armatei SUA”. „Locţiitorul şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, colonelul Eduard Ohladciuc, împreună cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, au efectuat astăzi o vizită la Baza Militară de Instruire a Armatei Naţionale pentru a se documenta privind procesul de reconstrucţie şi modernizare a bazei militare, renovate în cadrul Programului „Iniţiativa globală pentru operaţiuni de menţinere a păcii” (GPOI), finanţat de Guvernul SUA”. „Viceministrul Apărării Gheorghe Galbura şi comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie s-au întîlnit astăzi, la sediul Ministerului Apărării, cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă. Cu acest prilej, oficiali au trecut în revistă stadiul actual al relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi România, cu accent pe cooperarea în domeniul Apărării, precum şi perspectivele colaborării dintre armatele celor două state”. „Comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, a avut astăzi, la sediul Ministerului Apărării, o întrevedere cu adjunctul comandantului Forțelor Terestre ale SUA în Europa, generalul-maior John Gronski. Oficialii militari au abordat subiecte referitoare la cooperarea bilaterală pe dimensiunea militară, contextul actual de securitate, precum şi alte teme de interes comun”.

Timp de 20 de ani Republica Moldova a trecut calea de la cooperarea umanitar-ecologică cu Pentagonul și NATO (utilizarea pesticidelor expirate, minelor antipersonal și susținerea comunității științifice moldovenești) pînă la o dependență, practic, de vasal al Washingtonului, pentru care NATO este un instrument politico-militar de realizare a expansiunii sale geopolitice (peste 80% din bugetul pentru infrastructură al NATO și 60% din orice capitol de cheltuieli al alianței constituie bani americani).

Despre „vasalizarea” totală a Chișinăului putem vorbi din ianuarie 2016, cînd asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland, a refuzat să susțină opoziția unită din Moldova și a menținut la putere actualul regim politic. Acum „înalta încredere” trebuie răsplătită – chiar și în detrimentul intereselor naționale. În orice caz, actuala tensionare a situației pe dimensiunea transnistreană și cea față de Moscova, creată după expulzarea a cinci diplomați ruși, a hotărîrii Curții Constituționale privind ocuparea Transnistriei de către FR și aflarea ilegală a contingentului militar rus, scrisorile deschise ale înalților funcționari moldoveni cu apelurile către UE și SUA de a salva Moldova de Rusia sau declararea vicepremierului rus Rogozin drept persona non grata nu pot fi calificate exclusiv drept acțiuni independente ale Chișinăului.

Politologul transnistrean Andrei Safonov vorbește despre „pătrunderea sistemică” a americanilor – în România, Moldova și Ucraina. După România, Statele Unite au început activ construcția bazelor militare și în Ucraina. Pe 25 iulie, la Oceakov (regiunea Odessa) a avut loc ceremonia de instalare a pietrei de temelie a Centrului de gestiune operativă a flotei, care va fi construit de către militarii din detașamentele militare ale Forțelor Navale ale SUA. Oficial, lucrările sînt efectuate pentru armata ucraineană, dar în realitate, consideră experții, baza este construită pentru militarii americani.

Potrivit politologului ucrainean Oleg Havici, următorul obiect din planurile Pentagonului ar putea deveni baza Forțelor Navale ale SUA pe teritoriul uzinei din portul Odessa. Zvonurile despre aceasta circulă din 2014, iar uzina, în fiecare an, este adusă treptat în pragul falimentului. Și, deși amplasarea militarilor străini este interzisă de Constituția ucraineană, tehnologia de eludare a acestei norme a fost deja testată în procesul de transformare a poligonului militar de la Iavorovo (regiunea Lvov) în una dintre cele mai mari baze ale NATO peste hotarele Alianței.

Așa că nu doar Transnistria, cu cei 1,5 mii de militari ai Grupului Operativ de Trupe Ruse, dar și întreaga Moldovă, cu statutul ei neutru formal, vor ajunge degrabă într-un cerc strîns al Alianței Nord-Atlantice. Iar în RM expansiunea NATO, practic, s-a produs – și a cadrelor, și a infrastructurii. Prin urmare, dacă SUA vor avea nevoie ca pe valul confruntării geopolitice, conflictul mocnit din această regiune să treacă în faza militară, acest lucru se va întîmpla, indiferent de opinia oficială a Chișinăului. Iar cine îl va provoca – Chișinăul sau Kievul – nu contează.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?