X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum poate fi optimizată migrația de muncă – subiect discutat la Chișinău

17 aug. 2017,, 15:42   Economie
2367 0

Sindicalişti din Republica Moldova şi Belarus, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, s-au întrunit ieri la Chişinău pentru a evalua în cadrul unei mese rotunde impactul dialogului social asupra optimizării migraţiei de muncă în Moldova, Belarus şi Ucraina.


Surse din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au relatat că activitatea a fost organizată în cadrul Proiectului "Impactul dialogului social asupra optimizării migraţiei de muncă în Moldova, Belarus şi Ucraina", realizat pe platforma GL5 al Forului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic.

Obiectivul evenimentului au fost orientat să contribuie la diseminarea practicilor de dialog social în domeniul migraţiei de muncă. Totodată, a fost estimat impactul migraţiei asupra pieţei muncii şi politicilor sociale.

"Fenomenul migraţiei este unul sensibil, cu impact masiv asupra ţării noastre. Din cauza situaţiei social-economice precare, acest fenomen continuă. Mai mult, dacă acum cîţiva ani cei care plecau în străinătate alegeau să muncească fie sezonier sau temporar, acum aceştia pleacă definitiv din ţară împreună cu copiii sau părinţii lor", a menţionat vicepreşedintele CNSM, Petru Chiriac.

Potrivit lui, este important ca partenerii sociali să pună mai mult accent pe susţinerea celor care decid să revină în ţară, prin programe de instruire şi asistenţă financiară, dacă doresc să dezvolte o afacere.

"Migraţia este un proces firesc. Oamenii aleg să muncească acolo unde se bucură de o mai bună apreciere. Din păcate, acest fenomen a afectat grav ţările din regiune şi a dus la apariţia unor probleme sociale complicate. În calitatea noastră de promotori ai muncii decente, trebuie să contribuim la buna informare a celor care pleacă în străinătate, astfel încît să-şi cunoască drepturile şi să ştie cum să și le apere", a spus vicepreşedintele Congresului sindicatelor democratice din Belarus, Vasili Andreev.

Cercetător la Institutul Muncii, Liliana Posţan, a subliniat că procesul migraţiei forţei de muncă necesită o gestionare mai eficientă, în direcţia optimizării acestuia, prin dialog social.

"Avem nevoie de strategii durabile pentru a optimiza beneficiile migraţiei forţei de muncă. Această masă rotundă serveşte drept platformă de discuţii şi de identificare a soluţiilor privind fenomenul migraţional", a comunicat Liliana Posţan.

Participanţii au discutat şi cu sindicaliştii din Ucraina despre fenomenul migraţiei prin intermediul unei Skype-conferinţe şi au făcut un schimb de experienţă care să faciliteze consolidarea capacităţilor sindicatelor din regiune în domeniul politicilor migraţionale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?