Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Festivalul “Maria Bieşu” va marca un dublu jubileu

15 aug. 2017,, 18:30   Societate
6543 0

Festivalul Internaţional de Operă şi Balet “Maria Bieşu” se va desfăşura între 8 şi 17 septembrie.

Anul curent acest important eveniment cultural este la a 25-a ediţie. În afară de aceasta, Teatrul Naţional de Operă, unde anual are loc festivalul, marchează aniversarea de 60 de ani. Organizatorii au anunţat un bogat program al Festivalului “Maria Bieşu”, comunică NOI.md.

Prima zi a Festivalului Internaţional de Operă şi Balet va fi marcată de prezentarea operei "Madame Butterfly" de Giacomo Puccini, care a devenit determinantă în soarta primadonei scenei de opera Maria Bieşu. În rolul Cio-Cio-San în faţa spectatorilor va evolua originara din Moldova Ina Losi, care acum reprezintă SUA. Pinkerton va fi interpretat de Ruslan Iudin, solist al Teatrului “N.Saţ” din Moscova, Suzuki – de Tatiana Vîrlan, Sharpless – de Vladimir Dragoş, Artist al poporului din Moldova. La pupitrul dirijoral se va afla participantul permanent la festival Alexandru Samoilă, care evoluează în teatrele de opera din Rusia, Turcia şi Ucraina. Începutul operei – 18:00.

Cu o zi mai tîrziu, 9 septembrie, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet va fi prezentat baletul “Don Quijote”. Pe chişinăuieni şi oaspeţii capitalei îi va bucura faptul că solişti ai trupei sînt moldoveanul Dinu Tamazlîcaru, care interpretează partiţiile principale la Baletul de Stat din Berlin, şi reprezentanta Rusiei, Anastasia Limeniko. Orchestra va fi dirijată de maestrul din Rusia Anton Grişanin. Baletul va începe la 18:00.


Nici o zi a festivalului nu va fi fără spectacole frumoase, îndrăgite de public. În ziua a treia a festivalului, 10 septembrie, va fi prezentată cea mai populară opera rusă “Evgheni Oneghin”, în care partiţia principal va fi interpretată de Andrei Jelihovski. În rolul Tatianei Larina se va manifesta Anastasia Cuşnir, iar al lui Vladimir Lenski - de solistul din Polonia, Pavlo Tolstoi. Sub semnul baletului “Lacul lebedelor” se va desfăşura ziua a patra a festivalului. Este notabil că anul curent este marcată aniversarea a 140-a din ziua premierei baletului “Lacul lebedelor”.

Opera lui Giuseppe Verdi “Macbeth” va fi interpretată la Chişinău pe 13 septembrie, la trei luni după ce la Teatrul Naţional De Operă Şi Balet a avut loc premiera ei. Opera lui Piotr Ceaikovski “Dama de pica” pe 15 septembrie “va reveni” pe scena moldovenească după o pauză considerabilă. Admiratorii lui Giuseppe Verdi şi ai artei elevate vor putea vedea opera “Aida”. Această lucrare se consideră cea mai impresionantă montare a Teatrului Naţional de Operă şi Balet.

Ediţia a XXV-a Festivalului de Operă şi Balet “Maria Bieşu” se va finaliza pe 17 septembrie cu un grandios concert de gala cu participarea trupei principale şi a invitaţilor iluştri. La pupitrul dirijoral toată seara se vor afla Dumitru Cîrciumaru şi Artistul poporului din Moldova, Nicolae Dogotaru. Ca şi în toate celelalte zile, evenimentul va începe la 18:00.

Precizăm că Festivalul Internaţional de Operă şi Balet “Maria Bieşu” anual se bucură de mare popularitate şi adună săli pline la spectacole. Primul a avut loc în 1993 şi în anii existenţei sale a devenit unul dintre cele mai mari evenimente culturale din Moldova. Mult timp el era întitulat “Invită Maria Bieşu” şi mulţi cunoscuţi solişti şi maeştri de balet considerau o onoare să accepte invitaţia primadonei operei moldoveneşti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?