Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Volnițchi explică ce ar putea declanșa un „război politic” la toamnă

15 aug. 2017,, 16:20   Politică
3837 3

Proiectul cu privire la implementarea sistemului mixt de vot, adoptat la sfîrșitul lunii iulie de către deputați, ar putea fi revizuit la toamnă, consideră analistul politic Igor Volnițchi, citat de NOI.md.

Modificările ar putea viza organizarea alegerilor în circumscripțiile uninominale în două tururi de scrutin, și nu în unul, cum prevede legea deja adoptată. Reluarea dezbaterilor pe marginea votului mixt, spune analistul, ar putea declanșa un nou război politic la toamnă, între principalele forțe politice din țară.

„Logica lucrurilor spunea că democrații, și nu numai ei, ar fi trebuit să insiste ca alegerile în circumscripție uninominale să se desfășoare în două tururi. Și această cedare din partea democraților la acea etapă a fost o stranietate. Anume astfel a fost catalogată de mai mulți cunoscători ai fenomenului politic.

Asistăm de fapt la un joc pus la cale încă în momentul în care se vota Legea privind sistemul electoral mixt. Un joc, putem spune, care are o bătaie lungă și cred că prin aceste invitații se pregătește terenul şi spațiul de manevră pentru toamna politică, care, iată, bate la ușă. Eu cred că în zilele următoare vor urma şi alte opinii de acest gen, astfel încît către toamnă, cînd vor reveni deputații din vacanță, terenul să fie pregătit anume pentru o revizuire a ceea ce s-a postat pe finalul sesiunii de primăvară a Parlamentului și astfel încît alegerile să fie organizate în circumscripțiile uninominale în două tururi”, a explicat Igor Volnițchi în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Comentatorul politic se arată convins că organizarea alegerilor într-un singur tur de scrutin îi va avantaja pe socialiști, iar de acest lucru au fost conștienți și democrații. Iată, în opinia lui, ce i-ar putea determina pe guvernanți să introducă două tururi de scrutin.


„Aici putem vorbi de două motive. În primul rînd este o tentativă probabil de a reface relațiile cu Uniunea Europeană, care au fost deteriorate simțitor anume ca urmare a adoptării acestei legi privind sistemul electoral mixt. În rîndul al doilea, să nu trecem cu vederea și acele afirmații, care se aud tot mai frecvent, că în toamnă ar urmă să înceapă un războiul politic pe bune, pentru că pînă acum se zice că ar fi fost regizat între președintele Igor Dodon și socialiștii pe de o parte și democrații lui Vlad Plahotniuc pe cealaltă parte. Și iată că această chestie cu sistemul electoral mixt, cu introducerea turului doi în circumscripție ar putea fi declanșatorul care să pună începutul războiul politic pe bune între aceste două mari tabere pe care le avem acum în politica Republicii Moldova”, a adăugat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?