Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Autoritățile prețuiesc mai mult delegațiile decît bunăstarea pensionarilor

15 aug. 2017,, 13:10   Societate
1640 0

Pentru găzduirea delegațiilor Guvernul intenționează să cheltuiască sume care depășesc alocațiile anuale pentru persoanele cu dizabilități.

O astfel de inițiativă a fost dată publicității de Ministerul Finanțelor, care a supus proiectul respectiv dezbaterilor publice. Despre motivul care stă la baza acestei idei a vorbit analistul economic, fost angajat al Ministerului Economiei, Dumitru Barbalat, citat de NOI.md.

Majorarea propusă a cheltuielilor pentru acțiunile de protocol ale structurilor publice la găzduirea delegațiilor oficiale, potrivit analistului economic, este incompatibilă cu cheltuielile prevăzute în buget pentru necesitățile sociale. „Doar pe șeful delegației pe o zi se va cheltui indemnizația anuală a unui pensionar invalid, adică aproximativ 10-12 mii de lei. Încă circă 80 la sută din această sumă vor merge pentru primirea fiecărui membru „de rînd” al delegației care va fi găzduit de autorități. Ministerul Finanțelor, care este autorul proiectului de hotărîre, nu a invocat în nota informativă nicio justificare și nici nu a prognozat ce cheltuieli va implica adoptarea acestei hotărîri”, a menționat Dumitru Barbalat.

Lipsa justificării financiare a acestui proiect de lege, potrivit expertului, denotă dorința guvernării de a transforma mijloacele bugetare în „bani proprii de buzunar”. „Structurile de stat nu publică rapoarte financiare anuale. Pentru un cetățean obișnuit informațiile despre modul de repartizare a mijloacelor bugetare pentru asigurarea activității lor sînt ascunse. Deși Legea finanțelor publice cere tuturor instituțiilor de stat să publice planurile financiare și rapoartele privind executarea lor, practic toate ignoră acest lucru”, a ironizat fostul angajat al Ministerului Economiei.


Dumitru Barbalat a reușit să afle suma de bani alocată pentru acțiunile de protocol ale structurilor de stat din surse proprii. „Am aflat că doar în 2016, pentru acțiunile de protocol organizate de structurile publice, din buget au fost alocați 14,325 milioane de lei. În medie, cîte 1 milion de lei pentru fiecare minister (pînă la reformarea structurii Guvernului – nota red.). În același timp, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finanțelor, care, spre deosebire de altele, totuși a publicat informația, în anul trecut acesta ar fi cheltuit 118,8 mii de lei pentru acțiuni de protocol”, a conchis analistul economic.

Precizăm că Ministerul Finanțelor a justificat necesitatea majorării cheltuielilor pentru găzduirea delegațiilor oficiale prin faptul că acest lucru va contribui la „îmbunătățirea imaginii Moldovei în lume”. De asemenea, Ministerul a raportat că corectarea cheltuielilor corespunzătoare în perioada anterioară a fost efectuată în 2014, în timp ce în alte capitole de cheltuieli s-a făcut corelarea cu inflația și indicele prețurilor de consum.

Datele de mai sus sînt cu mult sub nivelul pensiei alocate de la buget. Astfel, potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, în 2016 pensia medie a constituit 1275 de lei. Această cifră a crescut cu numai 110 lei în comparație cu datele pentru anul 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?