X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Gazpromul așteaptă hotărîrea în noul dosar împotriva Moldovagaz

15 aug. 2017,, 13:51   Economie
2831 0

Holdingul rus Gazprom așteaptă în septembrie-octombrie 2017 hotărîrea Arbitrajului Comercial Internațional pe marginea recuperării de la Moldovagaz a datoriei la gazele naturale livrate în 2014, în valoare de 768 milioane 647 mii de dolari, relatează NOI.md.

Acest lucru este menționat în raportul companiei rusești. În acesta scrie că în februarie 2017 Gazprom a apelat la Arbitrajului Comercial Internațional (AIC) de pe lîngă Camera de Comerț și Industrie a FR, solicitîndu-i recuperarea de la SA „Moldovagaz” a datoriei la gazele naturale livrate în 2014 în valoare de 768 milioane 646 mii 680 de dolari.

Se menționează că pe 29 iunie 2017 ACI de pe lîngă CCI a FR a finalizat procedura orală. Se așteaptă că hotărîrea de fond pe marginea datoriei revendicate va fi emisă în septembrie-octombrie 2017.

De menționat că valoarea totală a datoriei istorice a Companiei Moldovagaz față de Gazprom depășește suma de 5 miliarde de dolari, dintre care circa 90 la sută constituie datoria la combustibilul consumat de regiunea transnistreană, iar cealaltă parte – de Moldova din dreapta Nistrului.

Anual Gazpromul acționează SA „Moldovagaz” în judecată, solicitîndu-i recuperarea datoriilor istorice pentru gazele naturale livrate în diverse perioade. Ultima oară, în 2016, ACI de pe lîngă CCI a FR a satisfăcut cererile Gazprom-ului privind plata datoriilor „Moldovagaz” pentru aprovizionarea cu gaze în 2013, în valoare de 562,3 milioane de dolari.


Pînă în prezent Gazprom nu a întreprins nicio acțiune pentru a executa hotărîrea instanței privind perceperea de la Moldovagaz a datoriilor istorice. Potrivit poziției Moldovagaz pe marginea acțiunilor Gazprom, aceste datorii s-au format din motive de forță majoră – imposibilitatea de a influența întreprinderea Tiraspoltransgaz care funcționează pe teritoriul Transnistriei.

Acțiunile Gazprom-ului, care anual apelează la instanță cu solicitarea de percepere a datoriei la gaze de la Moldovagaz, sînt condiționate de revendicările autorităților de control valutar și vamal al FR privind necesitatea adoptării unor măsuri juridice pentru respectarea termenului de repatriere a mijloacelor financiare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?