Oficialilor din Transnistria li se va complica plecarea peste hotare

Oficialilor din Transnistria li se va complica plecarea peste hotare

Reprezentanţii structurilor administraţiei autoproclamatei Transnistrii în curînd vor fi obligaţi să informeze Chişinăul despre deplasările peste hotare.

 

Această idee este discutată la cel mai înalt nivel în cadrul guvernului Moldovei, despre care a aflat publicaţia „Kommersant”. Totodată, deocamdată nu se ştie, dacă sistemul de înştiinţare presupune posibilitatea de a interzice plecarea pe calea aerului din ţară, comunică NOI.md.

Iniţiativa, discutată în culoarele puterii de la Chişinău, presupune obligaţia reprezentanţilor organelor locale ale puterii din Transnistria de a anunţa structurile oficiale ale Moldovei despre deplasările planificate peste hotare cu indicarea destinaţiei şi scopului. Această măsură se va referi, în primul rind, la acei functionari din stînga Nistrului, care după agravarea  conflictului din Ucraina, sînt constrînşi să beneficieze în exclusivitate de serviciile Aeroportului Internaţional Chişinău. La moment plecările lor peste hotare nu sînt coordonate cu autorităţile oficiale.

În această problemă, în opinia unui şir de demnitari din guvern, se poate ajunge la compromis între Cabinetul de ministri şi prezidentul Igor Dodon. Sub ce aspect va funcţiona acordul, care ar conveni ambelor părţi, deocamdată nu se ştie, dar despre soluţionarea acestei probleme, conform unor prognoze, se va putea anunţa deja la toamnă. În acelaşi timp, deocamdată n-a urmat reacţia Tiraspolului la initiativa, care se află la etapa examinării preliminare.

Precizăm că initiativa privind instituirea sistemului de informare la deplasarea funcţionarilor din Transnistria peste hotarele Moldovei a început să fie examinată după scandalul, care s-a produs cu şeful autoproclamatei republici, Vadim Krasnoselski. În iunie el a întreprins o vizită în Marea Britanie, unde a fost primit la cel mai înalt nivel. La Chişinău acţiunile Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Unit au fost interpretate  ca încălcare flagrantă a dreptului international şi au rămas indignaţi de faptul că Krasnoselski nu şi-a coordonat vizita cu autorităţile Moldovei.

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load