Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Petițiile adresate Parlamentului: de ce se plîng cel mai des cetățenii

11 aug. 2017,, 11:50   Politică
4310 4

Persoanele fizice și juridice au adresat Parlamentului circa 1900 de petiții și solicitări verbale, în primul semestru al anului 2017, înregistrînd o creștere față de anul trecut, informează NOI.md.

Datele se conțin în raportul statistic al instituției pentru această perioadă. Din numărul total de solicitări, 1613 au fost petiții scrise și 291 au fost adresări verbale. Cetățenii și instituțiile au semnalat prin intermediul solicitărilor peste două mii de probleme în diferite domenii.

Raportul arată că cel mai frecvent plîngerile au vizat asigurarea respectării legislației în domeniul juridic, cel al protecţiei sociale și asistenței medicale. În 117 cazuri petiționarii au solicitat interpretarea legislației, explicații referitoare la aplicarea normelor de drept. Propunerile privind perfecționarea legislației au fost abordate în 157 de solicitări. O bună parte dintre cei care au depus interpelări au insistat să fie operate modificări în legislația protecției sociale a populației, incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități etc.

Alte problematici abordate țin de activitatea administrației publice centrale și locale, domeniul gospodăriei comunale, chestiuni privind raporturile de muncă, instruirea şi educaţia copiilor, problemele financiare etc. Conform criteriului teritorial, cele mai multe petiții, peste o mie, au adresat locuitorii municipiului Chișinău. Un număr impunător de probleme au semnalat și locuitorii din raioanele Orhei, Rezina, municipiul Bălți, Soroca, Strășeni, Drochia și Taraclia.

Amintim că pe parcursul acestui an a fost lansat sistemul informatic destinat gestiunii petiţiilor adresate Parlamentului Republicii Moldova - e-Petiţii. Acesta permite gestiunea automatizată a proceselor și informaţiei privind petiţiile expediate instituției.


În aceeași perioadă a anului 2016 persoanele fizice și juridice au adresat Parlamentului 2235 de petiții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?