Pettit neagă faptul că SUA au sistat suportul pentru Armata Naţională

Pettit neagă faptul că SUA au sistat suportul pentru Armata Naţională

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, James Pettit, a respins informaţia cu privire la faptul că SUA au sistat suportul pentru Armata Naţională. Ambasadorul a făcut acest lucru în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Baza militară de la Bulboaca.


„Nu am suspendat asistenţa financiară, continuăm să acordăm ajutor, cu scopul de a îmbunătăţi condiţiile pentru militarii moldoveni. Ne dorim ca Armata Naţională să fie bine pregătită pentru misiuni de menţinere a păcii", a spus el.

În acelaşi timp, el şi-a exprimat regretul că Armata Naţională nu a participat la exerciţii militare în străinătate.

„Noi discutăm acest subiect. Sperăm că în viitor situaţia se va schimba şi armata va participa la exerciţii internaţionale", a spus Pettit.

Săptămînă aceasta preşedintele Partidului Unităţii Naţionale, ex-ministrul Apărării Anatol Şalaru a anunţat că intenţionează să depună o plîngere penală împotriva lui Igor Dodon. Potrivit lui, refuzul lui Igor Dodon de a permite participarea soldaţilor Armatei Naţionale la aplicaţiile şi exerciţiile militare regionale a dus la sistarea finanţării de circa $12,7 milioane pentru Armata Naţională, acordate de SUA prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF, Finanţarea Militară Străină).

James Pettit a menţionat că în jurul subiectului finanţării Armatei Naţionale a Moldovei şi a modernizării Centrului de instruire din Bulboaca au apărut unele neînţelegeri.

„Scopul nostru cel mai important este să contribuim la modernizarea Centrului de instruire. Toate obiectele sînt concepute pentru a învăţa, deci, nu există nicio ameninţare. Este planificată reconstrucţia totală a clădirii construite în anul 1992. Deja a fost anunţat un tender de realizare a lucrărilor", a menţionat diplomatul.

Locţiitorul şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, colonelul Eduard Ohladciuc, a menţionat că "proiectul prevede extinderea cazărmilor, stabilirea punctelor de control".

„Cazărmile vor fi capabile să găzduiască 450 de militari. Vor fi încăperi şi pentru 50 de femei-militari. La poligon va fi construită şi o staţie de epurare", a subliniat Eduard Ohladciuc.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load